(Persbericht)

Op vrijdag 1 april 2011 organiseert de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie haar jaarlijkse congres (arthroscopie = kijkoperatie). Dit jaar worden de laatste ontwikkelingen over de meniscus gepresenteerd. Ongeveer 400 orthopedisch chirurgen uit het binnen en buitenland zijn hierbij aanwezig. Tony van Tienen, sinds februari 2011 orthopedisch chirurg bij ViaSana, is nauw betrokken bij de ontwikkelingen van 's werelds eerste kunstmeniscus en daarom gevraagd de laatste ontwikkelingen te presenteren.

Onderzoek naar de kunstmeniscus

Tony van Tienen is gepromoveerd op onderzoek naar meniscustransplantaties. Dit onderzoek werd beloond met de Mathijsenprijs. Een prijs die om de drie jaar wordt uitgereikt door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging aan de beste wetenschappelijke prestatie. Tony van Tienen is à©à©n van de projectleiders van een groot samenwerkingsproject tussen de universiteiten van Groningen, Nijmegen en Eindhoven en een aantal bedrijven zoals DSM. De verwachting is dat dit samenwerkingsverband in 2014 de eerste natuurgetrouwe meniscus kan presenteren.

Op dit moment is er in Nederland nog geen 'kunstmeniscus' beschikbaar waarmee de gehele meniscus vervangen kan worden. Wel zijn er producten in ontwikkeling die gedeeltes van verwijderde menisci kunnen vervangen. Dit zijn de Actifit van Orteq en de CMI van Regen. Een ander product komt net uit de experimentele fase en dat is de Nusurface, van Active Implants, een bedrijf in Israël. Dit is een soort 'spacer' die na verwijdering van de meniscus de ontstane ruimte opvult. Hiermee zouden de drukken in de knie beter verdeeld worden waardoor minder pijn zou ontstaan.

De kunstmeniscus waar Tony van Tienen onderzoek naar doet kan de gehele meniscus vervangen. Daarnaast is hij natuurgetrouwer waardoor de functie van de natuurlijke meniscus zo goed mogelijk wordt nagebootst. De verwachting is dat pijn beter voorkomen wordt en de levensduur van het implantaat langer zal zijn.

Waarom een kunstmeniscus?

Een knie heeft een meniscus aan de binnen- en buitenkant. De meniscus heeft het vermogen schokken van de knie op te vangen en stabiliteit aan het gewricht te geven. Dit is met name van belang bij sporten waarbij de knie aan veel draaibewegingen wordt blootgesteld zoals bij voetbal, hockey en basketbal. Doordat een meniscus voor het grootste deel niet doorbloed is, zal een kapotte meniscus meestal niet uit zichzelf genezen.

Eventueel kan een meniscus-operatie worden uitgevoerd waarbij de scheur wordt gehecht. Maar soms is de meniscus dermate gescheurd dat hechten geen optie is en de meniscus verwijderd moet worden. Een groter probleem ontstaat dan doordat de druk op het ondergelegen kraakbeen van de knie sterk toeneemt. Deze verhoogde druk resulteert meestal in vroegtijdige slijtage van de knie waardoor eventueel een knieprothese geplaatst moet worden. Een kunstmeniscus zou ervoor kunnen zorgen dat deze verhoogde druk niet optreed. Hierdoor verdwijnen slijtage klachten en kan het plaatsen van een knieprothese worden uitgesteld.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular