De zomervakantie ligt nog maar kort achter ons, de scholen zijn net weer begonnen en de Pepernoten liggen alweer in de schappen. Het moet toch niet gekker worden.

Dat pepernoten niet bepaald gezond zijn voor kinderen is tot daaraan toe : tarwebloem is sterk bewerkt, wat in het lichaam wordt afgebroken tot glucose, ze druipen van het vet en het zijn suikerbommetjes. En zitten bij u de vetvlekken van vorig jaar nog in het tapijt?

 

Maar het duurt nog 2 maanden tot HIJ komt! http://www.sinterklaasintocht2012.com/sinterklaas-intocht-2012-2/

 

Hoezo Sinterklaasfeest?

Over de herkomst van het Sinterklaasfeest bestaan verschillende theorieën.

De meest gangbare is dat het feest van Sinterklaas is te herleiden van Sint Nicolaas van Patara. Deze werd in het jaar 270 geboren in Patara in Lycië (het huidige Turkije).
Al vanaf zijn geboorte zou hij heel bijzonder zijn geweest. Zo zou hij direct na zijn geboorte rechtop in zijn badje zijn gaan staan met zijn handen gevouwen om God te danken voor zijn geboorte. Ook weigerde hij moedermelk op de vastendagen woensdag en vrijdag.

 

Is het nou 5 of 6 december?

Op 6 december 342 stierf hij en pas jaren later werd hij door de kerk heilig verklaard vanwege zijn vele goede daden. Nicolaas werd Sint Nicolaas en later door ons verbasterd tot Sinterklaas. Na zijn heiligverklaring werd zijn sterfdag 6 december voor de kerk een feestdag. De sterfdag van een heilige wordt vaak de avond ervoor gevierd, vandaar ook dat wij de avond ervoor, op 5 december, pakjesavond vieren. Daar hoorde ook lekkers bij

 

Terug naar de Pepernoten

Deze lekkernij werd al in de zestiende eeuw met Sinterklaas gegeven als snoepgoed.  De kinderen kregen het samen met andere cadeaus. Je ziet het al op de schilderijen van Jan Steen. Dit zijn de echte pepernoten. Ze zien eruit als vierkantige brokjes en ze smaken naar ontbijtkoek.

 

De ronde nootjes zoals we die nu kennen zijn eigenlijk kruidnoten.

Ze zijn van speculaas gemaakt. Speculaaskruiden komen uit het Verre Oosten.

Ruim 300 jaar geleden namen de zeelui voor het eerst specerijen mee zoals peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen. Hiervan maakten ze de speculaaskruiden. Het recept voor kruidnoten staat sinds de 19e eeuw in kookboeken. Deze ronde nootjes zijn hard zodat ze makkelijk rondgestrooid kunnen worden.

 

Maar om ze nou al in september in de schappen te leggen à¢â‚¬¦,

wacht nog maar even met bakken!

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular