Het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Limburg-Zuid is ook dit jaar weer aanwezig op de horecavakbeurs in het MECC. Samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en verkeers-organisatie 3VO bemant het VHT een stand op de vakbeurs. De stand staat in het teken van de BOB-campagne en bezoekers kunnen dan ook alle informatie krijgen over alcohol en verkeer.

Er kunnen test gedaan worden die te maken hebben met het rijden onder invloed, mensen kunnen een blaasproef doen en er is een bril die je bij het opzetten het gevoel geeft alsof je flink onder invloed van alcohol bent. Kortom: een bezoekje aan stand N 717 op de horecavakbeurs geeft u alle informatie over alcohol en verkeer. Het Verkeershandhavingsteam zal op verschillende momenten gedurende de vakbeurs rondom het MECC ook dit jaar weer alcoholcontroles opzetten. Zo zullen zij bezoekers en passanten die deelnemen aan het verkeer een blaasproef afnemen onder het motto: Alcohol en verkeer gaan niet samen.
Alcohol
Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 0,5‰ bedraagt (ca. 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete van tenminste € 220,- tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive).
Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. In de wet is bepaald dat het verboden is om een voertuig (òòk een fiets of brommer) te besturen onder invloed van een stof waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat het gebruik ervan de rijvaardigheid kan verminderen. Dit kan zowel alcohol, drugs en bepaalde medicijnen zijn. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.
Beginnend bestuurder
Sinds 1 januari 2006 geldt voor beginnend bestuurders strengere regelgeving. Deze automobilisten mogen al bij 0,2‰ niet meer achter het stuur kruipen.

De nieuwe alcohollimiet van 0,2‰ is er voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. En voor iedereen die z’n rijbewijs heeft vanaf 30 maart 2002 of het nog gaat halen. De 0,2‰ limiet geldt de eerste vijf jaar nadat je je rijbewijs hebt ontvangen. Kort gezegd komt de nieuwe regel op het volgende neer: Méér dan 0,2‰ alcohol? Niet meer rijden!
 
bron:Politie Limburg-Zuid

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular