Mensen die een taakstraf moeten doen, komen daar volgens de reclassering vaak te gemakkelijk onderuit. PvdA Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen gaat hierover opnieuw vragen stellen aan minister Donner. Het is volgens hem fnuikend voor het gezag van de rechter en de reclassering als straffen niet altijd prompt en volledig ten uitvoer worden gelegd. 

Tien tot vijftien procent van mensen die tot een taakstraf zijn veroordeeld, komen deze niet na of maken hun taakstraf niet af. De reclassering rapporteert dit aan het Openbaar Ministerie (OM), die in dat geval de taakstraf moet omzetten in een gevangenisstraf. Volgens directeur van Gennip van de reclassering gebeurt dit echter lang niet altijd. Wolfsen heeft hier vorig jaar al vragen over gesteld aan minister Donner. Deze ontkende echter dat dit probleem bestond.
Wolfsen wil nu echt van de minister weten hoe het zit. Hij stelt voor dat de minister het door middel van een steekproef van bijvoorbeeld 200 zaken die zijn gerapporteerd aan het OM, onderzoekt hoe groot het probleem is en wat de reden van het niet omzetten van de straffen is.

Wolfsen benadrukt dat het belangrijk is dat iedere gestrafte zijn straf ook ondergaat: 'Een rechter moet er vanuit kunnen gaan dat een taakstraf wordt uitgevoerd of wordt omgezet in een gevangenisstraf. Wanneer dit niet geval is, kan dit een precedentwerking hebben en dat ondermijnt het gezag van de rechter.'

bron:PvdA

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular