De Vughtse kunstenares Rietje J. Huijser exposeert een groot aantal werkstukken bij Global Antiek en Design in Den Bosch. Rietje maakt sfeervolle schilderijen en tekeningen waarbij muziekanten, naakten of landschappen de meest voorkomende onderwerpen zijn. De expositie is per toeval ontstaan. Enige weken geleden was Rietje bij Global op zoek naar een tafeltje, maar tijdens het verkoopgesprek veranderde het onderwerp van tafeltjes in kunst. Toen Rietje haar presentatiemap liet zien werd het duidelijk dat de sfeer van het werk van Rietje en de meubels van Global erg goed bij elkaar passen. Van het een kwam het ander en uiteindelijk ging Rietje met ruimte voor een expositie naar buiten.

Rietje J. Huijser is lid van verschillende kunstverenigingen waaronder Het kunstenaarsoverleg Vught en Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars 's-Hertogenbosch.

Rietje over Rietje

à¢â‚¬Å“Hoe mijn ceatieve proces en ontwikkeling vastleggen in taal, hoe het creëren zelf in woorden en/of beelden vangen?

Mijn "taal" is niet het woord, maar het beeld! Woorden schieten vaak tekort, zijn vluchtig, worden wel of niet gehoord, worden vergeten. In het beeld kan ik laten zien wat mij bezighoudt en dat is eigenlijk heel eenvoudig: het is het leven zelf, de liefde van mens tot mens / voor de mens. Daarom teken en schilder ik bij voorkeur ongedwongen, onbespiede momenten, mensen, jong,oud, dik, dun, een model, op straat, in de natuur, muziekmakend, etc. Een gebaar, een beweging, een klein detail roept "iets" bij mij op en leg ik op papier of doek vast. Mijn ontdekkingsreis begint.

Intuïtief kies ik materiaal en geef ik in compositie, lijn, kleur, vlak en toon vorm aan datgene wat ik zie of beter gezegd: geef ik vorm aan datgen wat ik wil zien. Maar dat inspirerende gebaar, die beweging, dat detail alleen is niet voldoende. Ik zeg vaak: "Ik wil er nog iets mee doen", en moet ik maanden, soms zelfs jaren wachten voor zich die beweging, dat gebaar, dat detail, die uitdrukking voordoet, waarmee ik verder kan, omdat ik uitga (van een levend model), geen gefantaseerde pose, geen opgelegde "stand" maar een levendige natuurlijke ongekunsteldheid.

Het leven zelf is mijn inspiratiebron. Daarom teken en schilder ik "portretten", werk ik "naar het leven" in mijn atelier, op straat, in de muziekzaal, om het even waar. Naar aanleiding van zo'n tekening, gemaakt in de Speeldoos, ontstond bijvoorbeeld het schilderij: "Het strijktrio". Zo heb ik bijvoorbeeld voor het millenniumproject gebruikgemaakt van een paar tekeningen van een man en een vrouw en op mijn "Mijlpaal 2000" mijn liefde voor het leven vormgegeven. En voor het Jeroen Boschjaar een drieluik met mijn levensbeschouwing, een bijna-doodervaring geïntegreerd in het "leven". Voor de expositie "Iconen in tijd en ruimte" aan de hand van tekeningen van dieren ook een drieluik, de buitenkant dus dicht, een gedicht over liefde, geschreven in zand afkomstig uit de hele wereld en de binnenkant (open) een geschilderd oertijdtafereel tussen twee spiegelende meren. Dan het thema "Hemel op aarde" in het Kruithuis. Daarvoor heb ik het schilderij "Zusjes" gemaakt, geïnspireerd door een bijzondere ervaring in het Groninger museum.( Het hele verhaal is te lezen in mijn map die ter inzage bij Global aanwezig is.)

Ook hak ik sinds kort in steen. Tijdens de atelierroute 2008 heb ik iets van dit proces laten zien. Op de foto ben ik bezig uitleg te geven over de steen, waarin ik toen hakte. Dat beeld is inmiddels af. Met dat thema "begin van het leven" ga ik verder, ik teken en schilder en maak kleistudies en gipsmodellen en hak mijn ´à­dee‘˜ in de volgende steen.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular