Een verpletterende 4-0 nederlaag tegen Valencia heeft Roda JC woensdagavond vrijwel kansloos gemaakt voor deelname aan het UEFA Cuptoernooi. In Spanje gingen de Limburgers hard onderuit in de eerste halve finale van de Intertoto Cup. Het Europese avontuur is voor Roda JC daarom al voorbij voordat het eigenlijk begonnen is.

De Intertoto Cup is voor clubs die afgelopen seizoen geen Europees voetbal haalden een mooie gelegenheid om alsnog via een achterdeur een Europees ticket in de wacht te slepen. Ook Roda JC was al een eind op weg om alsnog een plaats in de UEFA Cup voor komend seizoen veilig te stellen.

De dubbele ontmoeting met Slovan Liberec uit Tsjechië eerder deze maand werd dankzij een uitdoelpunt van Sergio nog positief afgesloten, maar Valencia bleek woensdagavond veel te sterk. Bij het team van Patrick Kluivert was vooral de Spanjaard Rufete een plaaggeest voor Roda JC. In de laatste tien minuten voor rust scoorde hij twee keer, vlak na rust maakte hij zijn derde treffer. Vlak voor tijd bepaalde Moretti de eindstand op 4-0. Ook Kluivert speelde volgens Roda JC-trainer Stevens een sterke wedstrijd. 'Kluivert maakte samen met de andere topspelers van Valencia het verschil. Patrick in deze vorm is een absolute aanbeveling voor Marco van Basten. Maar daar moet de bondscoach natuurlijk zelf over beslissen.'

Aanstaande woensdag (3 augustus) komt Valencia naar Kerkrade. Een reële kans  op de finale heeft Roda na de 4-0 nederlaag niet meer. Maar met Valencia heeft het elftal van trainer Huub Stevens nog wel een aansprekende tegenstander in voorbereiding op de start van de competitie. Voor de Limburgers begint die op 13 augustus met de wedstrijd tegen FC Twente. Stevens: 'Onze ploeg is momenteel nog niet klaar voor FC Twente, maar we hebben nog een aantal weken.'