De omzet van de horeca is op plaatsen waar een rookverbod in de horeca is ingesteld (Ierland, New York) niet gedaald. In New York is de omzet na instelling van het rookverbod zelfs met 8,7% gestegen. In Ierland is wel een omzetdaling te zien, maar die is het gevolg van de Europese trend dat mensen meer thuis drinken dan in horecagelegenheden. Het rookverbod in de horeca heeft ook niet geleid tot banenverlies. Zo is het aantal banen in de horeca in New York sinds het rookverbod met 10.600 toegenomen. Dit is gisteren bekend gemaakt tijdens de conferentie 'Smoke Free Europe' in Luxemburg.

Koninklijke Horeca Nederland heeft altijd beweerd dat een rookvrije horeca zal leiden tot omzetdaling en een verlies van 50.000 banen. In landen met een rookvrije horeca steunt de bevolking dit massaal. In Ierland bijvoorbeeld, zegt 93% van de ondervraagden dat een rookvrije horeca een goed idee is. Van de rokers onderschrijft 80% een rookvrije horeca.

Eerder deze week heeft Zweden nieuwe wetgeving ingevoerd om niet-rokers te beschermen tegen tabaksrook, ook in de horeca. Zweden is daarmee na Malta, Italië, Noorwegen en pionier Ierland het vijfde land dat werknemers een rookvrije werkplek garandeert. België wil met ingang van 1 januari 2007 een rookvrije horeca realiseren. In Nederland hebben werknemers volgens de tabakswet recht op een rookvrije werkplek, maar wordt daarbij onder andere voor werknemers in de horeca een uitzondering gemaakt. KWF Kankerbestrijding vindt dat ook werknemers in de horeca recht hebben op een rookvrije werkplek.

KWF Kankerbestrijding wil rookvrije horeca
In Nederland heeft minister Hoogervorst van VWS geen gehoor gegeven aan het pleidooi van onder andere KWF Kankerbestrijding voor een rookvrije horeca. Wel is hij het met Koninklijke Horeca Nederland eens geworden over een plan om verschillende horecagelegenheden in de komende jaren stapsgewijs rookvrij te maken. Het plan gaat echter niet in op de vraag hoe dit moet gebeuren. Ook wordt niet gesproken over controle of monitoring, en sancties. Bovendien gaat het plan slechts uit van hinder en overlast door roken en niet van gezondheidsschade. En dat terwijl passief roken onder andere kan leiden tot longkanker. KWF Kankerbestrijding vindt het plan dan ook te vrijblijvend en zal het verloop nauwlettend in de gaten houden.

bron:KWF

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular