De Hollandse traditie van het schoolreisje dreigt te verdwijnen; door toenemende kosten gaan steeds meer scholen over tot het schrappen van dit traditionele, jaarlijkse uitje. Dat blijkt allemaal uit cijfers van het Nederlands Instituut voor Recreatie en Toerisme NRIT. Ruim een derde van de schoolreisjes is al wegbezuinigd.

Wie herinnert het zich niet; met de hele klas op pad in een bus! De chauffeur vertelde moppen, de meester of juf deelde snoepjes uit en uiteraard werd er gezongen. Op de plaats van bestemming kreeg je een kaartje om je nek met je naam en de groep waar je bij hoorde, en dan...was er een pretpark. Of een onbekende stad. Of een dierentuin. Die traditie, en daarmee ook die herinnering, dreigt nu te verdwijnen door geldgebrek.
Gemiddeld twintig euro
Uit cijfers van het NRIT blijkt dat een gemiddeld schoolreisje in het basisonderwijs zo'n twintig euro per leerling mag kosten. In het voortgezet onderwijs kunnen die kosten oplopen tot wel 25 euro per leerling. Een meerdaagse, veelal buitenlandse reis kost al gauw zo'n 235 euro per leerling. Door die toegenomen kosten is het aantal schoolreisjes sinds 1998 met ruim dertig procent afgenomen, zo blijkt uit het onderzoek van het instituut.
bron:NRIT

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular