(Persbericht) Seminar ´Care Culinair - verantwoord keukenmanagement in de zorg' op 16 september in Nieuwegein
Professor HRM Beatrice van der Heijden en sterrenchef Pascal Jalhay spreken over ontwikkelingen in de zorg

Waardenburg, 26 juli 2011 Op vrijdag 16 september vindt bij NBC Nieuwegein het seminar ´Care Culinair verantwoord keukenmanagement in de zorg' plaats. Tijdens dit seminar wordt gesproken door professor Beatrice van der Heijden van de Radboud Universiteit en Pascal Jalhay, voormalig tweesterrenchef en nu R&D manager bij Marfo. Ook worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek omtrent de restauratieve dienstverlening in de zorg, uitgevoerd door Hoge Hotelschool Maastricht.

Care Culinair is een nieuw initiatief dat zorginstellingen voorziet van een in de praktijk bewezen integraal voedingsmanagementsysteem. Te vaak wordt gedacht dat het sluiten van de keuken in de zorginstelling en lukraak outsourcen van de voedingsactiviteiten de oplossing is. Onterecht vinden de initiatiefnemers, want het gaat niet alleen om de financiële kant van de zaak, maar ook om veiligheid, gezondheid, kwaliteit en betrokkenheid. Voedingmanagement mag niet het sluitstuk van de begroting zijn.

Het seminar heeft als doel antwoorden te geven op kernvragen die spelen in de facilitaire wereld van de zorgsector. Het doel van Care Culinair is om de branche verantwoorde en toepasbare oplossingen te bieden die:
à¢â‚¬¢ gericht zijn op de lange termijn tendensen in de maatschappij, zoals vergrijzing en multiculturele samenleving
à¢â‚¬¢ rekening houden met een verantwoord sociaal beleid van alle leeftijdsklassen medewerkers binnen de zorg
à¢â‚¬¢ duurzaamheid en spaarzaamheid bevorderen
à¢â‚¬¢ aantoonbaar efficiency en dus resultaten opleveren
à¢â‚¬¢ een brug kunnen slaan tussen de facilitaire praktijk en de bestuurlijke organen van instellingen
à¢â‚¬¢ en last but not least: de gebruikers van de zorg centraal stellen.

Care Culinair is een initiatief van Cuisine Dà©tachà©e. Cuisine Dà©tachà©e is een bureau dat allround koks detacheert overal waar kwaliteit in de keuken er toe doet. Cuisine Dà©tachà©e wordt in toenemende mate geconfronteerd met vragen uit de zorg die verder gaan dan alleen het inhuren van een kok, zoals outsourcing, HACCP, kostenbesparingen, duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid.
Er zijn al lange tijd signalen dat er een kloof aan het ontstaan is tussen keukenmanagement, facilitair management en hoger management in de zorg. Het keukenmanagement is sterk gericht op kwaliteit en vakkennis en wil dit in eigen hand houden. Het eindverantwoordelijke management zoekt naar nieuwe oplossingen die een antwoord geven op de krimpende budgetten. Daarop verplaatsen bedrijfscateraars en partycateraars hun business naar de zorg zonder voldoende praktische kennis te hebben van de specifieke keukenaspecten in de zorg zoals diëten, allergieën en logistiek.
De toenemende vraag naar expertise is reden geweest om Care Culinair te lanceren. Dit bedrijf geeft niet alleen praktische antwoorden op bovengenoemde vragen, maar maakt ook gebruik van het netwerk van toeleveranciers die ervoor zorgen dat vernieuwingen geruisloos geïmplementeerd kunnen worden. Care Culinair heeft al een aantal zorginstellingen effectief geholpen een goed voedingsmanagementsysteem in te voeren.

Het seminar op 16 september duurt van 10.00 uur tot 13.00 uur en wordt gehouden bij het NBC in Nieuwegein. Binnenkort volgen meer details over het programma. Het seminar is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met voeding in de zorg en deelname is gratis. Inschrijven kan via aanmelding op www.careculinair.nl.