Eind 2006 heeft het laboratorium van Ziekenhuis Sint Jansdal point of care (POC) testing uitgebreid naar glucosemetingen. Deze uitbreiding was aanleiding voor het ziekenhuis om over te stappen op Laserband polsbanden met barcode. Laserband is een innovatieve polsband die in een standaard laserprinter kan worden bedrukt.
De noodzaak voor een nieuwe polsband ontstond toen het laboratorium POC testing verder door ging voeren. Frits van de Velde (Assistent Manager Klinische Zorg): “wij wilden decentraal, op afdelingsniveau, glucose gaan meten. Daarvoor hadden we een polsband met barcode nodig waarop de patiëntgegevens staan”. De keuze voor Laserband is onder andere gemaakt omdat dit systeem gebruik maakt van de bestaande infrastructuur. “Overal, op alle afdelingen staan al A4 laserprinters. Hierdoor hebben we in principe geen aparte etikettenprinters nodig”, aldus de heer Winkelman, Hoofd ICT van Ziekenhuis Sint Jansdal. Ook de duurzaamheid en draagbaarheid van de polsband hebben een rol gespeeld. Van de Velde: “ik heb de Laserband polsband zelf 10 dagen omgehad en dat is uitstekend bevallen”. Sjon Wegman is als POCT Functionaris verantwoordelijk voor alle point of care tests in het Ziekenhuis Sint Jansdal. Wegman beschrijft hoe de glucose metingen werden verricht voor de invoering van POC testing: “het laboratorium ging met twee man de afdeling op om bloed te prikken. Tussendoor maten de verpleegkundigen de bloedsuikers met een handmeter op. De resultaten werden op een lijst genoteerd”. Vergeleken met de huidige methode enorm tijdrovend. Met de POC methode verloopt de glucosemeting in de volgende stappen:

  1. Verpleegkundige scant eigen barcode.
  2. De barcode op de polsband van de patiënt wordt gescand.
  3. De barcode op de meetstrip wordt gescand, hierin staan onder andere het LOT nummer en de vervaldatum van de strip.
  4. De meting wordt verricht.
  5. Na de ronde over de afdeling wordt het apparaat in de houder geplaatst en de resultaten van alle metingen worden automatisch uitgelezen en naar de computer van het laboratorium verstuurd.
  6. De resultaten worden door een laborant bekeken en geautoriseerd.
  7. De gegevens worden beschikbaar op de afdeling.

 De implementatie van de Laserband polsbanden is goed verlopen. In samenwerking met ZIS leverancier iSOFT is een basissjabloon voor het printen op de polsbanden ontwikkeld. De ICT afdeling kan nu zelf de indeling van de tekst op de polsband aanpassen. Als in de loop van de tijd de wens voor een extra veld ontstaat, kan dit eenvoudig intern worden gerealiseerd. Doordat bij iedere polsband 20 etiketten worden afdrukt, hoeft het ziekenhuis geen losse etikettenprinters meer te gebruiken.  Voorheen gebruikte het ziekenhuis een kunststof polsbandje met insteekkaartje. Het insteekkaartje werd met de hand beschreven. De leesbaarheid is daarbij natuurlijk erg van het handschrift afhankelijk. Daardoor is met de overstap naar Laserband ook een grote kwaliteitsslag geslagen.   

Laserband is een polsbandsysteem dat het proces van opname efficiënter maakt en de patiëntveiligheid vergroot. Een Laserband polsband wordt met 20 etiketten op een A4 vel geprint. Het uitprinten van extra etiketten is vaak niet meer nodig. Na het printen wordt de polsband uit het vel gehaald. Door het dichtvouwen van het lamineervenster zijn de polsbanden gedurende de gehele opname water- en vuil bestendig. De informatie op de polsband blijft altijd goed leesbaar. Ook het printen van barcodes is mogelijk. Voor kinderen en baby’s is er een speciale Laserband. De belangrijkste eigenschappen van Laserband polsbanden:>      Hoog patiëntcomfort>      Groot gebruiksgemak>      Geschikt voor barcode printen>      Printen op standaard laserprinter>      Water- en vuil bestendig, lange levensduur >      Polsband + 20 etiketten in één keer printen Geïnteresseerden kunnen gratis voorbeelden aanvragen via www.laserband.nl. Laserband wordt in Nederland en België gedistribueerd door BNC Distribution.

lZiekenhuis St Jansdal is een middelgroot ziekenhuis te Harderwijk waar 1400 medewerkers en 85 medisch specialisten zich inzetten om optimale en professionele zorg te bieden aan de inwoners van de Noordwest Veluwe en een deel van Flevoland. Doordat nagenoeg alle specialismen vertegenwoordigd zijn in het ziekenhuis St Jansdal, kan een breed pakket aan zorg geboden worden. Belangrijke karakteristieken van ziekenhuis St Jansdal zijn kwaliteit, betrokkenheid, persoonlijke zorg en aandacht.

bron:St Jansdal 

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular