Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, presenteert van 1 juli t/m 14 augustus 2005 de tentoonstelling 'Faces' van Cecil Beaton. Sir Cecil Beaton (1904-1980) was zonder twijfel à©à©n van de meest geprezen Britse portretfotografen van de vorige eeuw. Zijn fascinatie voor de glamourwereld van de 'High Society' loopt als een rode draad door zijn leven.

Zijn werk wordt geroemd om de elegante en verrassende wijze waarop hij de mensen die voor zijn camera verschenen vastlegde. En iedereen die er enigszins toe deed verscheen voor zijn camera: van filmsterren en toneelspelers tot schrijvers, popsterren en leden van het Britse koninklijke huis. Een portret gemaakt door Cecil Beaton gold als het ultieme bewijs van een geslaagd en succesvol leven. De tentoonstelling 'Faces' bestaat uit 50 portretten die zijn gemaakt tussen 1928 en 1968. Naast enkele zelfportretten zijn er portretten te zien van ondermeer Gary Cooper, Marlene Dietrich, Greta Garbo en Audrey Hepburn.
Uniek is een serie contactvellen van een fotoshoot met Marilyn Monroe.
Sluitstuk van de tentoonstelling zijn foto's die Beaton maakte van Mick Jagger tijdens de opnames van de geruchtmakende film 'Perfomance' uit 1968.

Cecil Walter Hardy Beaton wordt geboren in Hampstead, Londen als oudste zoon van een rijke houthandelaar. Hij studeert op Harrow en Cambridge waar hij uitblinkt in kunst. Hij stopt met zijn studie om een carrià¨re als fotograaf op te bouwen en trekt al snel de aandacht met zijn vernieuwende portretfoto's. Opvallend zijn de vaak ongebruikelijke houdingen waarin hij de geportretteerde neerzet, veelal gekleed in bijzondere kostuums en omringd door allerlei attributen. Met deze theatrale portretten sluit zijn werk goed aan bij het surrealisme dat in deze jaren van grote invloed is op de beeldende kunst.

In 1928 krijgt hij een contract bij Vogue als modefotograaf. Al snel omringt hij zich niet alleen met modeontwerpers als Coco Chanel en Elsa Shiaparelli, maar ook met artiesten als Pablo Picasso, Salvador Dali en de filmsterren Greta Garbo, Garry Cooper en Johnny Weissmuler.

Beaton wordt in 1938 aangesteld als de officiële fotograaf van het Britse koninklijke huis. In de vijftiger jaren is hij uiterst productief en maakt hij zijn bekendste portretten. Bovendien ontwerpt Beaton decors en kostuums voor theaters, opera en films waarvoor hij een Tony Award (1957), een Academy Award (1958) en maar liefst twee Oscars (1964) wint. Voor zijn volledige staat van dienst wordt Beaton in 1972 geridderd. Hij sterft in 1980.

Het werk van Cecil Beaton is van grote invloed geweest op de portretfotografie. Fotografen als David Bailey en Mario Testino lieten zich door zijn werk inspireren.

bron:Fotografiemuseum Amsterdam

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular