In doorgaans ongezonde snacks zitten
steeds minder ongezonde vetten. Dat bleek dinsdag uit een rapport
van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Volgens het
onderzoek bevatten snacks als chips en patat minder verzadigde
vetten en zogenoemde transvetten, doordat consumenten en
horecaondernemers steeds vaker vloeibare margarines en
frituurvetten met een gunstige vetzuursamenstelling gebruiken.

In de task force werken onder meer het
Productschap Margarine Vetten en Oliën, Koninklijk Horeca
Nederland en de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie
samen. De organisatie wil de hoeveelheid transvetzuren en verzadigd
vet in voeding verlagen.

Uit het rapport blijkt dat het
transvetzuurgehalte van de vetten in snacks is gedaald met 70
procent tussen 2003 en 2006. Het gehalte in voorgebakken
aardappelproducten daalde met bijna 90 procent tussen 1998 en
2005.

Vloeibare producten hebben een hoog
gehalte aan goede onverzadigde vetzuren en een laag gehalte aan
verzadigde en transvetten, aldus het rapport. Ongeveer 80 procent
van het gebruikte frituurvet in de detailhandel is inmiddels
vloeibaar. De helft van de cafetaria's gebruikt vloeibaar
frituurvet.

bron:Productschap Margarine

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular