Vijfendertig jaar geleden schudde het Kralingse Bos op zijn grondvesten. Een kleine honderdduizend muziekliefhebbers bezochten van vrijdag 26 juni tot en met zondag 28 juni 1970 het Holland Pop Festival aan de Kralingse Plas. Gedurende drie lange dagen was werkstad Rotterdam het centrum van de muziekwereld. Drie dagen van `love, peace and understanding' verpakt in een eigentijds muziekprogramma. In Rotterdam is dit opnieuw te zien.

In Museum De Dubbelde Palmboom is een tentoonstelling ingericht om 35 jaar Holland Pop Festival te herdenken.

In de tweede helft van de jaren zestig werd de wereld verrast door een nieuw fenomeen: het popfestival. In een periode van maatschappelijke verandering, nieuwe muziek en het ontstaan van een grensoverschrijdende jeugdcultuur, regen de festivals zich wereldwijd aaneen tot een lang muzikaal seizoen. Een lint van muzikale happenings dat honderdduizenden jongeren aantrok.

In navolging van het Monterey popfestival (USA 1967), gevolgd door het Isle of Wight festival (UK 1967,1968,1969) en zich spiegelend aan de moeder van alle meerdaagse popfestivals Woodstock ( USA 15, 16 en 17 augustus 1969), achtten Barry Visser en Georges Knap de tijd rijp voor een groot opgezet, meerdaags popfestival in Rotterdam.

Het programma van `Kralingen' was indrukwekkend met top acts als Jefferson Airplane,
The Byrds, Dr. John, Pink Floyd, Santana, Soft Machine en vele andere bands waaronder de op de valreep gecontracteerde Mungo Jerry die op dat moment een wereldhit had met In The Sumertime. De sfeer was goed en vredig, zonder wanklank. Rotterdam telde mee. Het was feest in Kralingen.

bron:Historisch Museum Rotterdam

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular