In 2004 zijn in Nederland 85 personen overleden aan aids, 72 mannen en 13 vrouwen. De sterfte aan aids is hiermee sinds drie jaar vrijwel stabiel. Tien jaar geleden was het nog vijf keer zo hoog met 444 overledenen. De afname is het gevolg van betere medicatie voor mensen met aids of met het hiv-virus.

Hoogste niveau aidssterfte in 1994
In 1981 werd in de Verenigde Staten aids voor het eerst beschreven. In 1982 werden in Nederland de eerste ziektegevallen geconstateerd. Dit heeft in 1983 geleid tot de eerste 8  verledenen aan aids. Het aantal overledenen steeg daarna snel tot 444 in 1994.

Sterke daling door geneesmiddelen
Door het toepassen van antivirale middelen is het aantal overledenen tussen 1994 en 1998 sterk gedaald. In 2002 daalde het aantal verder, tot rond de 85 overledenen per jaar.
De daling van de sterfte aan aids komt niet doordat minder mensen besmet raken, maar door betere medicatie. Mensen die besmet zijn met hiv krijgen daardoor minder snel aids en aids-patiënten overlijden minder snel. Het aantal personen dat met hiv is besmet, wordt geschat op ruim 16 duizend.

Nog steeds zijn vooral mannen slachtoffer
In de periode 1983-2004 zijn in Nederland ruim 4 duizend personen overleden aan aids. Dit is bijna 1,5 per duizend sterfgevallen. Van de overledenen aan aids zijn bijna negen van de tien man. Homo- en bisexuele mannen vormen de belangrijkste risicogroep voor besmetting met hiv.

Aandeel vrouwen neemt toe
De laatste jaren is het aandeel heterosexuelen dat met hiv besmet raakt toegenomen. Dit is ook zichtbaar in het hogere percentage vrouwen dat aan aids overlijdt. De laatste zeven jaar lag dit met bijna 20 procent beduidend hoger dan in de beginperiode.

Vrouwen overlijden jonger aan aids dan mannen
Meer dan de helft van de mensen die in de periode 1983-2004 zijn overleden aan aids was tussen de 30 en 45 jaar oud. Vrouwen blijken bij overlijden gemiddeld jonger dan de mannen. Een kwart van de overleden vrouwen was tussen de 30 en 35 jaar oud. Boven de 65 jaar komt sterfte aan aids zeer weinig voor.

bron:CBS

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular