Op 25 februari 2006 zal de stichting Dirk en Jaap Oudes een monografie uitgeven over het leven en werk van de Alkmaarse uurwerkmaker en schilder Dirk Oudes (1895-1969). De titel van het boek luidt: Dirk Oudes. Een kinderlijke natuur, met fantasie en talent begaafd. Het boek, dat is geschreven door Rob Smolders, is tot stand gekomen op initiatief van de stichting die de nalatenschap (schilderijen, tekeningen, beelden en archief) van Dirk Oudes beheert. Het zal worden gepresenteerd bij de opening van een overzichtsexpositie van Dirk Oudes in Museum Kranenburgh in Bergen onder de titel: Dirk Oudes, volstrekt eigenwijs, die wordt gehouden van 25 februari tot en met 14 mei 2006.
Behalve in dit museum zal het boek verkrijgbaar zijn in de betere boekhandel.
Rob Smolders gaat uitgebreid in op de manier waarop Oudes in contact kwam met de kunst en de bijzondere vriendschappen met de kunstenaars André Bauchant, Erwin Bowien en Selly Koning, die veel voor hem hebben betekend. Oudes begon als autodidact pas op vijfendertigjarige leeftijd met tekenen en schilderen. Hij nam deel aan twintig tentoonstellingen die allemaal in het boek worden besproken. Dirk Oudes heeft tijdens zijn leven veel waardering ondervonden, maar hij heeft niet de plaats in de kunst gekregen die hem toekomt. Hij hoort als enigszins kinderlijke autodidact niet bij de professioneel opgeleide kunstenaars. Voor de naïeve kunst vond men hem vaak te ver gevorderd.De monografie vraagt allereerst aandacht voor de vele beeldende kwaliteiten in zijn werk. Zijn originaliteit en schilderplezier werken aanstekelijk. Het werk stijgt ver uit boven de middelmaat van zijn tijd.
Dirk Oudes was een geboren Alkmaarder die zijn leven lang te voet en per fiets het platteland bereisde om er reparatiewerk en tweedehands goederen op te halen en af te leveren. Omstreeks 1930 is hij gaan tekenen en spoedig daarna gaan schilderen. Zijn contacten met de Alkmaarse vrijetijdsschilders Koos Stikvoort en Jan Plas hebben hem daarbij gestimuleerd. Zijn favoriete onderwerpkeuze lag aanvankelijk in het boerenleven. De kennismaking met het werk van Vincent van Gogh zette hem aan tot een vrije penseelvoering en het gebruik van heldere kleuren. Dirk Oudes ontwikkelde binnen een paar jaar een heel eigen stijl van schilderen, ergens tussen de naïeve kunst en het expressionisme in.
Zijn talent werd snel gezien. Hij kreeg uitnodigingen voor exposities bij een kunsthandel in Den Haag en vereniging Kunstliefde in Utrecht. Enkele kennissen waren van grote betekenis voor zijn bekendheid. De Duitse schilder Erwin Bowien, woonachtig in Egmond aan den Hoef, schreef over Oudes. De schilderes Selly Koning nam zijn werk mee naar galerie Jeanne Bucher in Parijs. De beroemde Franse naïeve schilder André Bauchant was er zo van onder de indruk dat hij afreisde naar Alkmaar en een selectie van schilderijen maakte voor een expositie in Parijs. Door het uitbreken van de oorlog kon de tentoonstelling geen doorgang vinden.
Na de Tweede Wereldoorlog had Oudes veel contact met jongere kunstenaars zoals Constant Nieuwenhuys, Jaap Kuijper en Piet Stenneberg. Hij exposeerde in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in Haarlem, Utrecht, IJmuiden en meerdere malen in Bergen. In zijn stijl mengden zich invloeden van kindertekeningen en het kubisme. Typerend voor zijn benadering is altijd de mengeling van spot en ernst, alledaagsheid en geluk.
bron: Stichting Dirk en Jaap Oudes

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular