Een eiland ontsnapt
De Hr.Ms. Abraham Crijnssen schrijft geschiedenis door in maart 1942 op spectaculaire wijze te ontsnappen aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Gecamoufleerd als eiland weet de mijnenveger dwars door de vijandelijke linies heen Australië te bereiken. De Koninklijke Marine besluit na de uitdienstneming om de Abraham Crijnssen voor het nageslacht te bewaren. Sinds 1997 bevindt het schip zich in de collectie van het Marinemuseum in Den Helder.

Het Marinemuseum in Den Helder vernieuwde de tentoonstelling die de heroïsche ontsnapping van de Crijnssen in herinnering houdt. De presentatie is te vinden in het ketelruim van de mijnenveger. Het ontwerp, bedacht en uitgevoerd door Perspekt Studio‘˜s, zoekt aansluiting bij de scheepsomgeving, waarbij de objecten en historische foto‘˜s elkaar versterken in goedgekozen combinaties.
Aan boord is verder te zien hoe de bemanning leefde en werkte. Het publiek kan een kijkje nemen in verschillende hutten, waarbij de speciaal ontworpen tekstdragers ervoor zorgen dat afstand bewaard blijft tot kwetsbare onderdelen van de tentoonstelling.
In de machinekamer kunnen bezoekers de originele triple expansie stoommachines bewonderen. Het pronkstuk is de bakboord stoommachine. Een enthousiast team van vrijwilligers heeft deze machine in originele staat teruggebracht.
In het hoogseizoen beleven bezoekers van het Marinemuseum en deze tentoonstelling iedere zondag de ontsnapping van de Crijnssen mee in de voorstelling ´Een eiland ontsnapt‘˜ van theatergroep Pandemonia. De acteurs gebruiken daarbij een scheepsmodel dat Perspekt Studio‘˜s in haar werkplaats in Haarlem vervaardigde.

over Perspekt Studio‘˜s
Perspekt Studio‘˜s (1968) adviseert over, concipieert, ontwerpt en realiseert grote en kleine ruimtelijke projecten voor musea en bezoekerscentra, alsmede interieurs.

Kijk op www.marinemuseum.nl voor algemene informatie. Wilt u meer weten over de betrokkenheid van Perspekt Studio‘˜s bij dit museale project, neem dan contact op met Paul Ariese, [email protected] of Marià¨lle Beek, [email protected]