Uniek samenwerkingsproject ziekenhuizen en zorgcentra om effectief af te vallen

 

 

50% van de Nederlanders is te dik. Extreem overgewicht is een chronische ziekte. Behandeling is mogelijk door middel van een operatie. Populaire behandelingen om af te vallen zijn de Maagband en Gastric Bypassoperaties die jaarlijks bij ± 2000 Nederlanders worden uitgevoerd. Deze operaties, in combinatie met het aanpassen van de leef- en eetstijl, leidt tot een forse gewichtsafname. Bij geopereerde patiënten verdwijnt 50-75% van het overgewicht. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven en neemt het risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsklachten af.

 

 

Met deze wetenschap in ons achterhoofd is het vreemd dat er jaarlijks veel geld verspild aan behandelingen voor extreem overgewicht die niet of nauwelijks werken. Het gaat hierbij om honderd duizenden euro’s per jaar.

Zo wordt psychologisch onderzoek nog steeds als selectiecriteria gebruikt om in aanmerking te komen voor een  operatie terwijl de uitkomsten niet leiden tot meer gewichtsverlies na de operatie. Extreem zware patiënten worden hierdoor zelfs ten onrechte voor een operatie afgewezen. De kosten voor deze psychologische onderzoeken laten zich vertalen in een jaarlijkse schadepost van naar schatting meer dan een half miljoen euro.

Mogen we deze onderzoeken als selectiecriterium blijven uitvoeren als we weten dat ze geen voorspellende waarde hebben en de kosten van de gezondheidszorg alleen maar verder opdrijven?

 

Behandelaars uit vooraanstaande zorgcentra waaronder het Waterland ziekenhuis, Purmerend, Medisch Zorg- en Adviescentrum Ra-Medical, Beverwijk en het Algemeen Ziekenhuis sint Jan in Brugge en AZ Portaels in Vilvoorde, vinden van niet en hebben daarom hun krachten gebundeld.

Het resultaat: een handzaam boekje met nieuwe richtlijnen over afvallen na een Maagband of Gastric Bypassoperatie. Gelet op de reacties zouden deze richtlijnen wel eens een belangrijke leidraad voor een blijvend gewichtsverlies in Europa kunnen worden.

Inmiddels is de belangstelling niet alleen onder de Nederlandse Bevolking, maar ook onder de Turkse bevolking zo groot, dat er binnenkort een Turkse vertaling van het boekje zal worden uitgegeven.

 

Met de nieuwe richtlijnen krijgen patiënten, hulpverleners en zorgverzekeraars maar ook de overheid een instrument in handen om extreem overgewicht adequaat aan te pakken en kosten te besparen.

 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Stichting voor Medisch Specialistische Zorg Ra-Medical

[email protected]

www.ra-medical.nl

Telefoon: 0251 272466 of 06 10181598

Contactpersoon: Rogier Hörchner

                                                         

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular