(Persbericht) (Aankomend) studenten worden niet bereikt

Nederlandse universiteiten doen te weinig met social media. Dat blijkt uit onderzoek van Clipit onder alle Nederlandse universiteiten. Hoewel universitaire onderzoeken vaak op veel plaatsen gepubliceerd worden, worden social media vaak overgeslagen, terwijl (aankomend) studenten zich wel op social networks bevinden. Op nummer 1 in zowel de Online als Social Media Monitoring Buzz Top 5 staat de Universiteit van Amsterdam. Op nieuwssites komt de Vrije Universiteit Amsterdam het meest naar voren.

Social media worden weinig betrokken bij PR
Nederlandse universiteiten doen er veel aan onderzoeken te publiceren in online nieuwsbanken en sites. Uit het Clipit onderzoek blijkt dat de meeste buzz rondom universiteiten op nieuwssites veroorzaakt wordt door dit soort berichten. Universiteiten laten social media echter bijna volledig links liggen. Op Twitter- Facebook- of Hyvesaccounts wordt door universiteiten in het beste geval een bericht met een link naar het onderzoek geplaatst. Studenten worden maar weinig betrokken, waardoor buzz op social networks achterblijft op de scores die universiteiten behalen op nieuwssites.

Universiteit van Amsterdam online het grootst
Met bijna 7.000 gevonden berichten in de meetperiode, staat de Universiteit van Amsterdam op 1 in de Online Media Monitoring Buzz Top 5. Ook wat betreft social media en specifiek op nieuwssites is deze universiteit het grootst. Dit is te verklaren door het grote aantal onderzoeken dat de universiteit publiceert. Tevens worden hoogleraren en andere vertegenwoordigers door media vaak als expert gevraagd bij allerlei kwesties.

De Technische Universiteit Delft staat op de tweede plaats in de Social Media Monitoring Buzz Top 5, veroorzaakt door de schade die een vluchtende verdachte toebracht aan de solarboot van de universiteit. De gebeurtenis zorgde naast veel verontwaardigde reacties op Twitter, Hyves en Facebook ook voor een stroom aan berichten op nieuwssites.

Kijk voor de complete online en social media buzz top 5's op http://www.clipit.nl/nieuws/artikelen/1666/universiteiten-a-social

Gebrek aan buzz generatie in social media
Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat social media vrij weinig worden betrokken in de online PR-acties van universiteiten. Opmerkelijk, zeker gezien universiteitskeuze van huidige scholieren. Zij laten zich, zoals ook de algemene trend weergeeft, beïnvloeden en informeren door communities bestaande uit vrienden, familie en kennissen. Die communities zijn ook online steeds meer zichtbaar. Universiteiten kunnen terrein winnen door in die communities deel te nemen en in dialoog te gaan, bijvoorbeeld door het enthousiasme van hun studenten aan te wakkeren en te mobiliseren ook te twitteren of bloggen op social networks.

Meer informatie en whitepaper
Over dit onderzoek is een whitepaper verschenen. Hierin wordt dieper ingegaan op de online aanwezigheid van Nederlandse universiteiten. Geïnteresseerd? Neem contact op met Hella de Weger via 024-359 37 90 of [email protected]

Over Clipit
Clipit, specialist in online media monitoring, scant 24/7 o.a. persberichten, nieuwssites, discussiefora en social media als Twitter, Hyves en Facebook. In bijna 10.000 bronnen worden dagelijks honderdduizenden berichten gevonden en gefilterd op relevantie voor klanten als Unilever, Vodafone en Apple.