G8 leden ondermijnen hun inzet voor armoedebestrijding, stabiliteit en mensenrechten met onverantwoordelijke wapenexporten naar s werelds armste en meest conflictrijke landen. Dit stelt het nieuwe onderzoeksrapport van Amnesty International, Novib, Oxfam Netherlands en Pax Christi. G8 wapens zijn geëxporteerd naar landen als Soedan, Myanmar (Birma), Democratische Republiek Congo, Colombia en de Filippijnen.

Het rapport roept de internationale gemeenschap op spoedig een juridisch bindend wapenhandelsverdrag te aanvaarden. Een van de G8 staten, Groot-Brittannië, heeft hier onlangs volle steun voor uitgesproken. De Control Arms campagne roept ook de Nederlandse regering op dit verdrag te ondersteunen en het voorbeeld van Groot-Brittannië te volgen. Steun van de Nederlandse regering voor dit verdrag is tot nu toe teleurstellend.

Aan de vooravond van de bijeenkomst van G8 ministers van buitenlandse zaken in Londen (23-24 juni), toont een nieuw rapport aan hoe de G8 landen - Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten - nog steeds militaire uitrustingen, wapens en munitie leveren aan bestemmingen waar dit bijdraagt aan grove schendingen van mensenrechten.
Ieder jaar worden honderdduizenden mensen gedood, gemarteld, verkracht en op de vlucht gejaagd door wapenmisbruik.

Het rapport van Amnesty International, Oxfam International en International Action Network on Small Arms (IANSA), in Nederland respectievelijk vertegenwoordigd door Amnesty International, Novib, Oxfam Netherlands en Pax Christi, maakt duidelijk dat de G8 de oproep van de regering van Groot-Brittannië en tien andere landen voor een internationaal Wapenhandelsverdrag moet ondersteunen.

Het onderzoek toont aan dat de G8 verantwoordelijk is voor meer dan 80% van s werelds wapenexporten en dat zij doorgaan met het verkopen van wapens die de armste en meest kwetsbare mensen in de wereld onderdrukken. De Control Arms campagne roept de G8 ministers van buitenlandse zaken, deze week bijeen, op het internationale Wapenhandelsverdrag te ondersteunen en afspraken te maken over hoe het tot stand kan komen.

bron:Novib

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular