De kosten van kerstverlichting zijn tussen de vijf en zeventig euro extra op de
elektriciteitsrekening. De sfeervolle lampjes verbruiken bij intensieve toepassing
tweederde van de jaarlijkse kosten voor verlichting van een gemiddeld gezin. Maar het extra verbruik kan ook worden beperkt tot maar vijf procent van de jaarlijkse
verlichtingskosten. Dit blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal.

 

Een consument die bijvoorbeeld kiest voor veertig lampjes in de kerstboom, een kerstster met verlichting en buiten in een boom een snoer met veertig lampjes heeft na drie weken vijf euro extra op de energienota staan. De lampjes branden dan tien uur per dag en verbruiken samen 125 Watt per uur. Het kan ook anders. Een consument kiest bijvoorbeeld voor een lichtslang van twintig meter en vier snoeren van veertig lampjes om het dak en de kozijnen te omlijsten. Verder kiest hij voor een aantal kunststof kerstpoppen met zes lampen erin en nog twee kerststerren.

Na drie weken continu branden komt op de energienota vijfenzeventig euro extra te staan. Het verbruik van alle lampjes is 728 Watt per uur. Met lampjes, verlichte kerststerren voor het raam en lichtsnoeren als accenten voelen we de gezelligheid van Kerst. De weken rondom dit feest zijn de donkerste van het jaar. De snoeren met lampjes zelf zijn spotgoedkoop, de kosten zitten vooral in het gebruik. Milieu Centraal beveelt wel aan goed te letten op lampjes die geschikt zijn voor buitengebruik. Lampjes voor buiten zonder transformator en met directe voeding uit het net moeten regenwaterdicht zijn. Ze dragen de aanduiding IP23. Via Kema Keur is een lijst met goedkeurde lampjes te vinden, voor zowel binnen als buiten. Op de site van Milieu Centraal staan meer rekenvoorbeelden van kerstverlichting en de elektriciteitskosten.

bron:Milieu Centraal

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular