Vrijdag 3 juni maakt Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking
de uitslag bekend van de Business in Development (BiD) Challenge, de 1e internationale businessplan competitie voor ideeën die klein ondernemerschap en armoedebestrijding combineren. De 8 beste businessplannen ter wereld ontvangen
EUR 5.000 tot EUR 20.000 aan investeringsgelden en tot EUR 10.000 aan coaching en expertise. Met behulp van deze financiële prikkels mogen de winnende plannenmakers hun bedrijfsplannen concreet gaan maken in ontwikkelingslanden. Ook worden een studentenprijs en een originaliteitprijs uitgereikt.

De jury
De jury bestaat uit Minister Agnes van Ardenne (voorzitter), de heer Arthur Arnold (Algemeen directeur FMO), de heer Ludo van Halderen (bestuursvoorzitter NUON), de heer Hans Wijers (bestuursvoorzitter Akzo Nobel), de heer Peter Bakker (bestuursvoorzitter TPG), mevrouw Mechtild van den Hombergh (directeur stichting DOEN), de heer Ben van der Veer (bestuursvoorzitter KPMG) en de heer Bert Heemskerk (bestuursvoorzitter Rabobank).

BiD Challenge
De businessplan competitie richt zich op personen en kleine organisaties met
frisse ideeën voor ondernemen tegen armoede die op kleine schaal uitvoerbaar zijn. De wedstrijd stond open voor deelnemers uit Nederland en 131 ontwikkelingslanden.

De BiD Challenge is nu al succesvol te noemen: op de inleverdatum van 31 januari 2005 stond de teller op 700 ideeën uit de hele wereld! In februari werden de 40 beste plannenmakers uitgenodigd om hun voorstel -met hulp van een coach- uit te werken tot volwaardige businessplannen. Een expertpanel heeft inmiddels 20 plannen genomineerd in de sectoren landbouw, kleine industrie, energie, recycling, woningbouw, water & hygiëne
en detailhandel. 10 van deze plannen zijn afkomstig van Nederlanders, de overige plannenmakers komen uit de Filippijnen, India, Vietnam, Argentinië, Nepal, India en Bolivia. Enkele voorbeeldplannen zijn hippe tassen van vodden en recycled plastic in India, meubels van overjarige kokospalmen in Mozambique, de kweek van tropische champignons op landbouwafval in Suriname, een mobiele waterzuiveringsfilter voor de Indiaase plattelandsbevolking en het redden van een verlieslijdende zilverfabriek in Nepal.

De BiD Challenge is een initiatief van het programma Business in Development
van NCDO en wordt uitgevoerd door Fair Ventures. De initiatiefnemers willen hiermee aantonen dat winst en armoedebestrijding hand in hand gaan. Deze doelstelling wordt volledig onderschreven door Hans Wijers, bestuursvoorzitter van Akzo Nobel en jurylid van de BiD Challenge: 'Ondernemerschap ligt aan de basis van armoedebestrijding'.

De BiD Challenge is tot stand gekomen met steun van FMO, Nuon, Rabobank, TPG en de Ministeries van Economische en Buitenlandse Zaken.

bron:NCDO

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular