De klant is koning bij de Wereldomroep. Maar liefst 7,5 uur per dag meer dan vorig jaar is de 'stem van Nederland' overal in Europa te horen. Hoofdredacteur Joop Daalmeijer heeft goed geluisterd naar zijn luisteraars. "We hebben onderzocht wat mensen op vakantie willen horen en wanneer. Wat blijkt is, dat onze luisteraars ook 's avonds laat willen worden bijgepraat. Daarom hebben we in de maanden juni, juli en augustus een uitzending van tien tot half twaalf.

Van 22.00 tot 23.00 uur brengen we nieuws, achtergronden en service-informatie. Vanaf 23.00 uur melden we het nieuws van de dag en wat er de volgende dag in de krant staat." Vandaar dat het laatste halfuur de titel 'Vandaag & Morgen' draagt.

De bijna twee miljoen Nederlanders die in het buitenland dagelijks naar de Wereldomroep luisteren, hoeven niet tot 's avonds laat te wachten. Tussen negen en elf uur 's morgens is 'Nieuwslijn Zomereditie' te horen. Nieuws en achtergronden staan centraal en natuurlijk is er een uitgebreid Europees weeroverzicht. Maar actuele verkeersberichten, informatie over en nieuws uit de belangrijkste vakantieregio's staan ook op het menu. En natuurlijk niet te vergeten de ANWB-oproepen.
Joop Daalmeijer: "Daar houdt het niet mee op. Uit het onderzoek is ook naar boven gekomen, dat Nederlanders op vakantie graag naar (Nederlandse) muziek luisteren. 'Heb je even voor mij' heet het programma dat aan die wens tegemoet komt. Veel verzoekplaatjes afgewisseld met service-informatie."
Dagelijks te horen tussen elf en twaalf 's morgens. Op werkdagen tussen twee en vijf in de middag is het programma een co-productie met de TROS. Daniël Dekker doet dan de presentatie. "Verder keert Radio Tour de France en de zondageditie van NOS Langs de Lijn weer terug in de programmering", aldus Joop Daalmeijer.

Al met al zendt de Wereldomroep in de drie zomermaanden uit van zeven uur
's morgens tot half twaalf 's avonds. Alleen tussen zeven en tien 's avonds neemt de Wereldomroep een adempauze.
De Wereldomroep heeft dit jaar een speciale zomerflyer ontwikkeld, met daarin de laatste programma- en frequentie-informatie voor de Nederlander die in juni, juli en augustus in Europa op vakantie gaat.
Deze flyer is gratis aan te vragen via e-mail bij de publieksservice van de Wereldomroep: [email protected].

Jeroen Krabbà© "verslaafd" aan de Wereldomroep

Acteur-regisseur Jeroen Krabbà© is 'verslaafd' aan de Wereldomroep. "Ik zal de eerste keer dat ik naar de Wereldomroep luisterde nooit vergeten. Ik was voor de opname van een film in Vanuatu, een eilandje in de Grote Oceaan. Als je van hieruit door het midden van de aarde een rechte lijn trekt, dan kom je precies bij dat eilandje uit. Letterlijk aan de andere kant van de aarde. Je voelt je ook totaal verloren. Ik had een faxapparaat gekocht. Je had nog nauwelijks mobiele telefoons, maar met een tijdsverschil van twaalf uur was bellen sowieso niet handig en waarschijnlijk zou het ook nog een fortuin kosten. Toen heb ik op Schiphol een wereldontvanger gekocht. Dan heb je tenminste nog een beetje contact met het vaderland, dacht ik. In het vliegtuig heb ik de gebruiksaanwijzing zitten uitpluizen. Dus ik wist hoe het moest. Op Vanuatu werd ik ondergebracht in een schitterend huis aan een baai. Helemaal in m'n eentje. De ontvangst viel tegen. Ik heb uiteindelijk allemaal draden dwars door de kamer gespannen en uiteindelijk kreeg ik een zender te pakken. Plotseling schalde er Nederlands door de luidspreker. Ik heb over de grond liggen rollen van het lachen. Het eerste wat ik hoorde was een soort professor die iets zei over 'het breekbare beestje mens'. Die tekst zal ik mijn leven lang niet vergeten."
Destijds maakte het Jeroen niet veel uit wat er werd uitgezonden. "Zelfs de landbouwberichten gaven me het gevoel weer even thuis te zijn."

Tegenwoordig is hij wat selectiever. "Als ik nu in het buitenland ben, luister ik in ieder geval elke dag even naar het nieuws. Je hebt dan gewoon even het gevoel dat je weer met Nederland te maken hebt. Het is toch een soort lifeline."

Win een wereldontvanger

Noem drie van de zeven vreemde talen waarin de Wereldomroep uitzendt.

Met gemiddeld bijna 2 miljoen luisteraars per dag is Radio Nederland Wereldomroep in de zomermaanden à©à©n van de best beluisterde radiozenders van de publieke omroep. Toch is het maar een klein deel van de luisteraars dat wekelijks afstemt op programma's van de Wereldomroep. Wat de meeste mensen niet weten, is dat de Wereldomroep ook uitzendingen in zeven vreemde talen verzorgt. Via radio, televisie en internet bereikt de omroep wereldwijd gemiddeld 50 miljoen mensen per week.

Die programma's worden uitgezonden via de korte golf, maar ook via de 6000 zogenaamde partnerstations verspreid over de wereld.  Deze lokale radiostations krijgen de programma's toegestuurd met de post of via het internet en maken ze onderdeel van hun eigen programmering. Programma's die vaak de informatie leveren die de luisteraars in die delen van de wereld anders niet te horen zouden krijgen. En die daarmee van groot belang zijn voor de democratische ontwikkeling van een land.
Dus raad of zoek op: drie van de zeven vreemde talen waarmee de Wereldomroep actief is. En maak kans op à©à©n van de vijf wereldontvangers (t.w.v. 129 euro) die de Wereldomroep ter beschikking stelt.
Stuur uw antwoord onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer naar: Wereldomroep, afdeling Marketing en Communicatie, t.a.v. Prijsvraag, Postbus 222, 1200 JG in Hilversum.
Of mail naar [email protected]. Uw antwoord moet và³à³r 14 juli binnen zijn. De winnaar ontvangt automatisch bericht.

Bert (Knooppunt) Kranenbarg slaat de Wereldomroep geen dag over

"Als het kabinet valt, wil ik dat op vakantie toch onmiddellijk weten"

'Knooppunt Kranenbarg' heet zijn programma dat elke werkdag 's middags tussen vijf en zeven bij de NCRV op Radio 2 te beluisteren is. Een onderhoudend programma met een behoorlijk actueel tintje. Bert gaat geen vakantie zonder wereldontvanger op stap. Met de nieuwe programmering wordt hij op zijn wenken bediend. "Als het kabinet valt, wil je dat op vakantie toch ook onmiddellijk weten.
Wat je tijdens je vakantie wilt horen is prima in een half uur te vertellen. Goed ook dat het in die uren elk half uur terugkomt. Het liefst natuurlijk de hele dag. Het is toch erg lastig om tijdens je vakantie dagelijks aan hetzelfde tijdstip vast te zitten." Op muziek zit Bert zelf niet zo te wachten, maar ieder zijn meug. Zou het dan niet beter zijn om maar gewoon de hele dag Radio 1 via de Wereldomroep uit te zenden?
"Daar zou ik niet và³à³r zijn", legt Kranenbarg uit. "Ik ben bang dat je dan te veel in de waan van de dag wordt meegetrokken. Dan krijg je in dat halfuur toch te weinig een nieuwsbeeld.
De radio die ik van de Wereldomroep verwacht, wordt nog nergens anders gemaakt. Korte items, niet al te diep-gravend. Je hebt dan toch snel een goede indruk van wat er in de wereld gebeurt. Een beetje zoals wij op Radio 2 doen, maar dan zonder muziek."

bron:Wereldomroep

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular