YAEL BARTANA- LONNIE VAN BRUMMELEN- ESTHER TIELEMANS- KAN XUAN
De tentoonstelling met het werk van de vier genomineerden en vijf kunstenaars van de longlist is te zien in De Appel, centrum voor hedendaagse kunst in Amsterdam, t/m 7 augustus 2005.

De prijsuitreiking van de PRIXDEROME.NL 2005 is op 30 juni in de Lutherse kerk in Amsterdam. De internationale jury maakt haar eindoordeel dan bekend. De prijs wordt uitgereikt door staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mevrouw mr. Medy van der Laan.

De Prix de Rome is Nederlands grootste en oudste ´staats'prijs voor jonge kunstenaars. De traditie komt uit Frankrijk, waar de Acadà©mie Royale de Peinture et de Sculpture de prijs in 1666 instelde. In Nederland werd de prijs aan het begin van de 19de eeuw, tijdens de Franse bezetting, geïntroduceerd en in 1870 als taak opgedragen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten.

Met ingang van 2005 heeft de prijs een nieuwe opzet. Een van de belangrijkste veranderingen van de nieuwe Prix de Rome is de afschaffing van de aparte disciplines. De Prix voor beeldende kunst is nu tweejaarlijks; deelname staat open voor iedere, in Nederland wonende kunstenaar onder de vijfendertig jaar. Het prijzengeld is verhoogd tot
à¢?¬ 45.000,- voor de winnaar, à¢?¬ 20.000,- voor de tweede prijs en à¢?¬ 10.000,- voor de beide basisprijzen. Voorheen werden de winnaars na afloop van de werkperiode, een maand voor de opening van de tentoonstelling, bekend gemaakt. Nu is het eindoordeel van de internationale jury mede gebaseerd op de presentatie van het werk in De Appel, centrum voor hedendaagse kunst in Amsterdam. De jury bestaat uit: voorzitter Erika Hoffmann-Koenige(DE), Saskia Bos (NL), Jean-Marc Bustamante (FR), Suchan Kinoshita (JP/NL)en Michael Raedecker (NL/GB). Secretaris (zonder stemrecht) is Janwillem Schrofer (NL).

De genomineerden zijn:

Yael Bartana (1970) toont videowerken die zijn gefilmd in Israël en de thematiek van sociale- en staatsrituelen hebben. Ze zijn vaak gerelateerd aan religie en de voortdurende aanwezigheid van oorlog en onveiligheid.

Lonnie van Brummelen (1969) is bezig met een reeks landschappelijke filmwerken die, onder de overkoepelende titel Grossraum (2004/2005), een aantal Europese grenzen tot onderwerp heeft. In het nieuwe deel, speciaal gemaakt voor de Prix de Rome, anticipeert zij op een mogelijk Turkse toetreding van de Europese Unie.

Esther Tielemans (1976) schildert paradijselijke landschappen die evenzeer verleiden als verwarren. Het gebruik van lakverf en epoxyhars bevestigt deze tegenstelling door een aantrekkelijke een tegelijk onechte uitstraling. De ervaring van ruimte en architectuur speelt en rol in de opbouw en komt in recente werken terug in de afbeelding van interieurs met doorkijken naar het landschap, beeldschermen en ´schilderijen in schilderijen'.

Kan Xuan (1972) maakte voor de Prix de Rome video's van tien verschillende boeddha-beeldjes uit haar eigen verzameling. Haar persoonlijke interesse in het Boeddhisme heeft ze vertaald in bewegende en trillende filmbeelden waar een hypnotiserende werking vanuit gaat.

De beraadslagingen van de jury, beschreven door Rutger Pontzen, zijn opgenomen in een publicatie die eveneens op 30 juni verschijnt (ontwerp: Joost Grootens, uitgegeven door: Uitgeverij 010). Met beeldmateriaal van de vier genomineerden, de longlist kunstenaars en de tentoonstelling in De Appel.

De PRIXDEROME.NL wordt georganiseerd als netwerkorganisatie door de Rijksakademie van beeldende kunsten, De Appel als tentoonstellingspartner in Nederland, AVRO Kunst als mediapartner en SNS REAAL als sponsorpartner. De Prix wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW en financieel ondersteund door de Mondriaan Stichting. Met dank aan: 010Publishers en Kunstbeeld.

bron:Prix de Rome

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular