Dierenarts, kapster, onderwijzer, politie- of brandweerman: zes van de tien Nederlanders slagen erin zijn vroegste beroepswens werkelijkheid te laten worden. Vier van de vijf werkenden geeft in een onderzoek van Randstad aan dat ze gelukkig of 'heel gelukkig' zijn in hun beroep. Slechts vier procent noemt zichzelf (heel) ongelukkig in zijn of haar huidige beroep.

 

Randstad ondervroeg 400 werkende Nederlanders over dit onderwerp in het kader van haar
nieuwe campagne. De campagne legt de nadruk op de prominente rol van arbeid in het leven van de mens. Vanuit de overtuiging dat mensen in werk plezier, waardering en ontplooiing vinden en dat arbeid gelukkig maakt, wilde Randstad wel eens weten of gedroomde toekomstige carrià¨res zijn uitgekomen.

Een kwart van de ondervraagden wist al voor het vijftiende levensjaar wat hij of zij wilde worden. Van de ondervraagden wist 43 procent ergens tussen zijn vijftiende en twintigste jaar wat later het beroep zou worden.

Niet alleen de geijkte beroepen
Een inventarisatie van de beoogde beroepen maakt duidelijk dat het daarbij lang niet zo vaak als gedacht ging om de bekende en geijkte beroepen van piloot, politie- of
brandweerman, verpleegster, dierenarts en leerkracht. In de lange lijst gewenste beroepen komen bijvoorbeeld ook cameraman, veehouder, kraamverzorgster, tolk, ambtenaar, maatschappelijk werkster, soldaat, elektriciën, timmerman, logopediste en advocaat voor.

Opmerkelijk genoeg is de droom voor maar liefst zestig procent uitgekomen. Bij de mensen die iets anders zijn geworden komt een enorme variëteit aan beroepen naar voren. Zo werd iemand die politie-agente wilde worden uiteindelijk drogist, een orthopedisch chirurg werd ICT-er, een kapster werd secretaresse, een stewardess werd bankmedewerker en iemand die zichzelf scheepswerktuigkundige op de grote vaart zag worden, werd in werkelijkheid gemeenteambtenaar.

bron:Randstad

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular