Een 19-jarige jongen is vandaag veroordeeld voor zijn aandeel in een reeks van uiterst gewelddadige incidenten in december en januari in Alkmaar. De rechtbank acht de 19-jarige schuldig aan vier pogingen tot moord waarvan twee in vereniging, drie pogingen tot doodslag in vereniging, afpersing en bedreiging in vereniging. Hij is veroordeeld tot 7: jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. De rechtbank heeft TBS met dwangverpleging opgelegd omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht, en de kans op herhaling groot is als hij niet behandeld wordt.

Daarnaast heeft de rechtbank nog een langdurige gevangenisstraf opgelegd vanwege de hoeveelheid en de ernst van de incidenten.

De officier van justitie had 8 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist. De door de rechtbank opgelegde straf is iets lager uitgevallen doordat de rechtbank in twee gevallen poging tot doodslag bewezen acht in plaats van poging tot moord en in à©à©n geval bedreiging in plaats van openlijk geweld.

De reeks gewelddadigheden begon op 17 december 2004 toen iemand in het Alkmaarse Victoriepark werd bedreigd. De volgende dag werd een slachtoffer op de Rekerdijk met geweld afgeperst. Weer een dag later was in het Victoriepark een voorbijganger slachtoffer van een poging tot doodslag.

In de nacht van 2 op 3 januari 2005 vonden twee pogingen tot doodslag plaats, aan de Molenkade. Op 7 januari was verdachte betrokken bij een poging tot moord in het Victoriepark. Twee dagen later waren wederom drie willekeurige passanten het slachtoffer van een poging tot moord.

Moord en doodslag
De officier van justitie had ten aanzien van de gebeurtenissen op de Molenkade op 2/3 januari 2005 veroordeling wegens poging tot moord geëist. De rechtbank heeft ten aanzien van die feiten echter medeplegen van doodslag bewezen geacht. Ten aanzien van de gebeurtenissen op 7 en 9 januari 2005 heeft de rechtbank wel poging tot moord aangenomen. De verdachte handelde hierbij niet uit een opwelling, maar gaf uitvoering aan een eerder genomen besluit iemand 'te pakken'. De verdachte wist wat er zou gebeuren. Hij was immers steeds gewapend en wist dat hij in staat en bereid was die wapens te gebruiken. Hij had op diverse momenten de gelegenheid gehad om zich te beraden over de betekenis en de mogelijke gevolgen van het steken met een mes. De rechtbank heeft ten aanzien van deze feiten daarom wel voorbedachte raad bewezen geacht.

Bij de slachtoffers is lichamelijk en psychisch leed veroorzaakt. Zij liepen zwaar lichamelijk letsel op. Dat zij overleefden, is een gelukkige omstandigheid die geenszins aan de verdachte of zijn medeverdachten is te danken, aldus de rechtbank. Daarnaast hebben de gebeurtenissen een golf van ontzetting in de samenleving teweeggebracht. Vele inwoners van Alkmaar voelden zich niet meer veilig in hun eigen woonplaats.

bron:Rechtbank Alkmaar

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular