Persbericht

Modelbouw is een activiteit die zowel op professioneel als amateuristisch niveau wordt bedreven; wat door de à©à©n als hobby wordt gezien en ervaren  wordt door een ander gezien als professioneel hulpmiddel inzetbaar bij zijn of haar werk.

Bij professioneel gebruik gaat modelbouw doorgaans om het maken van kleine schaalmodellen van een te ontwerpen danwel te bouwen product maar op hobby-matig niveau wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van kant-en-klare bouwdozen van bestaande of historische voer-, vaar of vliegtuigen.

Voor de Hobbymatige modelbouwer is er heden ten dage een gigantisch aanbod aan schaalmodellen in diverse schalen en onderwerpen en worden er schaalmodellen geproduceerd door vele grote bedrijven. Met name modellen van merken als Tamiya, Dragon, Trumpeter en niet te vergeten Revell zijn erg gewild en ondanks dat deze modellen vaak prima bouwbaar zijn is er inmiddels ook een grote "after market" handel ontstaan waarin er uitbreidingssets in vele vormen en verschijningen worden verkocht

In de praktijk valt hierbij te denken aan metalen schietbuizen ter vervanging  van de kunststoffen in modelbouwdozen, photo-ets sets om modellen verder te  detailleren dan met plastic mogelijk is, vervangende decalsets om andere  versies van een model te bouwen dan de "doos" biedt en natuurlijk ook de vele vervangende onderdelen met een hogere detailgraad gemaakt van gegoten kunsthars.

Waar je vroeger in de winkelstraten van Nederland nog met vaste regelmaat winkeltjes tegenkwam die volgestapeld stonden met modelbouwdozen, verfrekken, penselen en andere modelbouw   artikelen kom je nu tegenwoordig bijna alleen nog maar kledingzaakjes, ketenwinkels en hier en daar een verdwaald snuisterijenzaakje tegen.

Je zou hierdoor al gauw gaan denken dat modelbouw zo onderhand een uitgestorven hobby is en waar vanuit commercieel oogpunt geen droog brood meer mee valt te verdienen, maar niets is minder waar!

Ondanks het verdwijnen van menig modelbouw winkel, is de modelbouwwereld geevolueerd tot een plek waar (voornamelijk) volwassenen de meest prachtige kunststukjes creeeren van een kwaliteit waarvan we in de tijd dat er nog volop modelbouwwinkels overal te vinden waren alleen maar konden dromen.

Modelbouw is dus verre van uitgestorven en, hoewel je anders zou denken, zijn modelbouwzaken nog steeds ruim voorhanden. het verschil is echter dat de meeste modelbouwzaken overgeschakeld zijn naar een online verkoopsysteem en eenieder die enigszins met een computer overweg kan, kan zich in enkele eenvoudige stappen toegang verlenen tot vele modelbouwzaken die een groter en diverser assortiment bieden dan fysieke modelbouwwinkels ooit hebben gedaan.

Hoewel vroeger modelbouw voornamelijk bestond uit het kopen van een doos met plastic onderdelen is er in de loop der jaren een gigantische "after market" ontstaan waar bedrijfjes die "verbetersets" met beter gedetailleerde onderdelen om modellen nog realistischer te maken produceren te koop aanbieden. hoewel dit een 20 jaar geleden ook al wel gebeurde, is het pas sinds de evolutie van fysieke winkel naar webshop dat modelbouwers relatief eenvoudig toegang hebben tot deze after market sets met als gevolg dat modelbouw een hobby is geworden die het niveau van "kinderhobby" ver ontstegen is!

 

 

 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform