De RDW heeft vorige week het 400.000ste bromfietskenteken afgegeven. Dat betekent dat voor een op de vijf bromfietsen in Nederland nog geen kenteken is aangevraagd. Die naar schatting 100.000 bromfietseigenaren hebben tot en met 31 oktober de tijd om het verplichte bromfietskenteken te regelen.

“Het aantal aanvragen ligt goed op schema”, vindt Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. “In de zomervakantie verwachten we bovendien een stijging van het aantal kentekenaanvragen. Vooral jongeren hebben in de zomervakantie meer tijd om het kenteken aan te vragen en kunnen daarmee een inhaalslag maken.”

Jongeren hebben tot nu toe beduidend minder kentekens aangevraagd dan ouderen. Zij vormen volgens onderzoek van de RDW ongeveer de helft van alle bromfietsgebruikers. Hakkenberg: “Jongeren moeten nu echt in actie komen. Niet alleen de schouwing van de bromfiets, maar ook de officiële aanvraag van het kenteken op het postkantoor is slechts tot en met 31 oktober mogelijk.”

Duurder na 31 oktober
De eerste stap op weg naar het kenteken is een schouwing bij een erkend schouwbedrijf. Daarna moet het kenteken op het postkantoor aangevraagd worden. Nadat de RDW het kenteken heeft opgestuurd, laat de eigenaar een kentekenplaat maken. Als laatste geeft hij het nieuwe kenteken door aan zijn verzekeraar. Vanaf 1 november kan alleen na een keuring op een van de 16 keuringsstations van de RDW een kenteken verkregen worden. Dat is lastiger en duurder dan de aanvraag via het postkantoor. Niet alleen wordt de bromfiets dan technisch onderzocht, maar ook kost de keuring meer dan 100 euro. Bovendien kan het ook een tijd duren als de RDW veel aanvragen op de keuringsstations te verwerken krijgt. Wie na 1 januari geen geldig kentekenbewijs heeft, mag zijn of haar bromfiets niet op de openbare weg gebruiken.

Met het bromfietskenteken wil de overheid diefstal tegengaan. Ook kunnen opgevoerde en lawaaierige bromfietsen beter opgespoord worden en helpt het kenteken bij het handhaven van de verzekeringsplicht en het bestrijden van criminaliteit. De RDW voert de kentekenregistratie van bromfietsen uit.

Amsterdam meeste schouwingen
In Amsterdam zijn tot nu toe de meeste schouwingen uitgevoerd: 11617. De top 10 van steden met de meeste schouwingen ziet er zo uit:
1. Amsterdam 11617
2. Rotterdam 8646
3. Den Haag 7905
4. Maastricht 6297
5. Eindhoven 5918
6. Tilburg 4905
7. Arnhem 4857
8. Utrecht 4796
9. Apeldoorn 4292
10. Groningen 4273

bron:RDW