In een internationaal onderzoek van de Nationale Recherche naar een Chinese misdaadorganisatie zijn deze week (dinsdag) 10 verdachten aangehouden. Onder hen bevindt zich een 50-jarige hoofdverdachte van wie wordt vermoedt dat hij jarenlang leiding gaf aan mensensmokkel, drugshandel, afpersingen en liquidaties.

Op zeven adressen in Rotterdam en een in Schijndel vonden doorzoekingen plaats, waarbij beslag is gelegd op 24 vuurwapens, een stempelmachine voor de productie van XTC-tabletten, ongeveer 25 kilo XTC en 170.000 euro aan contant geld. In samenwerking met de Thaise autoriteiten zijn ook twee woningen in Bangkok doorzocht.

De aangehouden verdachten negen mannen en een vrouw zijn afkomstig uit Singapore, Maleisië en China. De hoofdverdachte van Singaporese afkomst kon op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle worden aangehouden na een tussenstop van een vlucht uit Bangkok. Hij staat in Nederland bekend als "Peter uit Eindhoven" en wordt beschouwd als de absolute leider van een gesloten Chinese misdaadorganisatie, die wordt gekenmerkt door hechte relaties, een strakke hiërarchie en de toepassing van geweld.

Al in 2000 rees uit onderzoeken naar Chinese mensensmokkel het beeld dat "Peter uit Eindhoven" op de achtergrond deze criminele activiteiten stuurde. Bovendien kon de conclusie worden getrokken dat ernstige Chinese criminaliteit vaak zijn oorsprong vond in mensensmokkel.

Een strafrechtelijk onderzoek naar de misdaadorganisatie werd doorkruist door het fatale mensensmokkeltransport naar Dover waarbij 58 Chinezen dood werden aangetroffen in een koelcontainer op een Nederlandse vrachtauto. Pas in augustus 2003 kon werkelijk een begin worden gemaakt met het onderzoek naar de organisatie van "Peter uit Eindhoven", die gebruik bleek te maken van een vijftal valse identiteiten.

In het onderzoek is duidelijk geworden dat Chinezen exorbitant hoge bedragen moeten betalen voor een smokkelreis. De reis van China naar de Verenigde Staten kost soms 40.000 tot 50.000 euro per volwassene. De misdaadorganisatie trad hard op tegen mensen met betalingsproblemen en beschermde met geweld deze handel tegen concurrentie en ook wel leden van de organisatie die voor zichzelf wilden beginnen.

Binnen de Chinese gemeenschap in Nederland perste de organisatie vermoedelijk middenstanders af in ruil voor bescherming. Zelden brengen slachtoffers politie en justitie daarvan op de hoogte. Er zijn voorbeelden bekend van mensen die niet in staat waren het afpersingsgeld te betalen, noodgedwongen hun onderneming verkochten en terugkeerden naar China.

Strafrechtelijke vervolging komt bovendien moeizaam op gang omdat soms niet van betaling, maar van een lening wordt gesproken. Angst speelt een grote rol. Slachtoffers wordt te verstaan gegeven dat het niet uitmaakt of de politie wordt ingeschakeld. De afpersers waarschuwen dat zij in dat geval terug zullen komen om wraak te nemen. In sommige gevallen doen afgeperste Chinezen wel aangifte, omdat zij het gevraagde bedrag niet kunnen opbrengen en het vertikken hun zaak te moeten verkopen.

De Nationale Recherche kreeg ook zicht op de handel en uitvoer van grote hoeveelheden XTC voor de Maleisische markt. Op 1 maart 2005 kon een koerier van de organisatie onderweg in Duitsland worden onderschept met 20.000 XTC tabletten verstopt in een dubbele bodem van zijn koffer. De man reisde in een internationale trein van Utrecht naar Frankfurt en zou aansluitend een vlucht naar Maleisië nemen.

Het onderzoek richt zich ook op enkele dodelijke schietpartijen die de afgelopen jaren in Nederland onder Chinezen hebben plaatsgehad.

Aan de Franse autoriteiten is de uitlevering gevraagd van de hoofdverdachte. De andere verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch.

bron:OM