In het kader van "10 jaar Srebrenica" vertoont Nationaal Monument Kamp Vught de documentaire A cry from the grave (1999). De Britse regisseur Leslie Woodhead verbeeldt het bloedbad in juli 1995, waar ruim 7.000 moslims in Srebrenica op gruwelijke wijze werden vermoord. De film is in 1999 onder andere bekroond met de IDFA-prijs.

 

De indringende documentaire vertelt het verhaal over Srebrenica dat door de Verenigde Naties als veiligheidszone verklaard was, en onder de bescherming viel van Nederlandse blauwhelmen. Het verhaal gaat over de 72 uur tussen leven en dood waarin de moslim vluchtelingen zich bevonden. Vanaf het moment dat ze werden meegenomen door de Bosnische Serviërs, geëxecuteerd in de velden, scholen en warenhuizen, waarna ze werden begraven in massagraven.

Srebrenica was werelds eerste 'VN-veiligheidszone', waar een massamoord plaats vond die als een misdaad tegen de mensheid wordt beschouwd. Director Leslie Woodhead: "Srebrenica brengt ons allemaal weer met beide benen op de grond. Wij hebben met z'n allen, via de VN, de Nederlands peacekeepers in een onmogelijke situatie geplaatst. Dat probeer ik duidelijk te maken in deze film. Een groepje soldaten kreeg opdracht de vrede te bewaren op een plek waar geen vrede was." Hij kreeg tal van homevideo's aangeboden van inwoners uit het gebied. 'Dat levert vaak beelden op waarvan wij dachten dat die alleen in zwartwit bestonden. Uit de Tweede Wereldoorlog. Maar ze zijn er weer, en ditmaal in kleur'.
De documentaire ontving lovende kritieken en is onder andere bekroond met de speciale juryprijs van het IDFA de Amnesty International Media Spotlight Award for TV documentary en de Robert F Kennedy Journalism Award. De film wordt ingeleid door Jeroen van den Eijnde, directeur Nationaal Monument Kamp Vught. Na afloop is een korte nabespreking met Dion van den Berg, projectleider Srebrenica voor het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV).

bron:Nationaal monument Kamp Vught