Kerkinactie en ICCO stellen 100.000 euro ter beschikking voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Suriname. Het geld zal per direct worden gebruikt om de slachtoffers van voedsel, water en medicijnen te voorzien. Afgelopen zondag zijn grote delen van Suriname getroffen door overstromingen van rivieren vanwege aanhoudende regens. Naar schatting zijn 25.000 tot 30.000 mensen op de vlucht geslagen voor het water. Met name het Boven Suriname gebied, maar ook Boven Marowijne zijn overspoeld. Metereologen voorspellen dat de komende dagen nog meer regen zal vallen.

'Dit is een noodsituatie die Suriname niet eerder heeft meegemaakt', aldus Guus Paardekooper, landenverantwoordelijke voor Suriname. Kerkinactie en ICCO werken in het gebied samen met lokale organisaties, die zich hebben aangesloten bij het landelijk Coördinatie Centrum NGO's in Paramaribo. Vanuit dit centrum coördineren zij de hulp in het rampgebied. 'De overstromingen veroorzaken niet alleen nu problemen, maar hebben ook op lange termijn verregaande gevolgen. De oogsten zijn vernield, omdat landbouwgronden onder water staan. We willen niet alleen noodhulp bieden, maar het als nodig is ook de komende tijd deze mensen helpen weer een nieuwe toekomst op te bouwen',  aldus Paardekoper.

De Samenwerkende Hulporganisaties(SHO) zijn gestart met een hulpactie voor Suriname. Kerkinactie is momenteel voorzitter van de SHO. Kerkinactie en ICCO hebben een gezamenlijk noodhulpprogramma.

bron:Kerkinactie