De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging van Raadsleden i.o., Raadslid.NU, organiseren de verkiezing van JONG RAADSLID VAN HET JAAR. De aandacht, die deze verkiezing geeft aan goede, jonge raadsleden, inspireert hopelijk meer mensen om politiek actief te worden. De verkiezing richt zich op raadsleden met de leeftijd tot 35 jaar.  

De afgelopen weken zijn 51 raadsleden aangemeld uit 10 provincies. Uit deze groep zijn 12 genomineerden geselecteerd, die aan de Jury zullen worden voorgelegd.  
 
plaats  naam    partij  leeftijd 
Brunssum        Richard de Boer VVD     25 
Delft   Femke Stolker   PvdA    31 
Delft   Suzanne Wielens STiP    23 
Den Haag        Sander Dekker   VVD     30 
Deventer        Marc-Jan Ahne   D66     32 
Etten-Leur      Ronnie Buiks    CDA     34 
Groningen       Linda Voortman  GroenLinks      25 
Maarssen        Maarten van Dijk        PvdA/GL 25 
Sevenum Freek Selen     Sevenum 2000    24 
Veendam Henk-Jan Schmaal        Gemeentebelangen        33 
Venlo   Mark Verheijen  VVD     28 
Zaanstad        Saskia Hille    GroenLinks      25 
 
De Jury zal beoordelen of deze kandidaat een plaats in de finale verdient. Deze Jury staat onder leiding van staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (VVD). Andere juryleden zijn burgemeester Arnoud Rodenburg (CDA, Midden-Delfland), wethouder Fatima Elatik (PvdA, Zeeburg), griffier Yvonne van Delft (Delft) en Paul Menting (D66, Opmeer). 
Het raadslid moet zichtbaar, herkenbaar, benaderbaar, succesvol en duaal zijn. Drie finalisten zullen te gast zijn op het oprichtingscongres van de raadsledenvereniging op 4 juni à©n op 7 juni tijdens het jaarlijkse VNG congres, waar de winnaar zal worden bekend gemaakt. 
 
bron:VNG