Bij de controle van een zeecontainer in de haven van Rotterdam is door de douane 121 kilo cocaïne ontdekt. In de holle staanders van de zogenoemde flatrack container – een open container met alleen een voor- en achterkant – waren pakketten cocaïne verborgen. Open zeecontainer met alleen een voor- en achterkant. De douane schudde 121 kilo cocaïne uit de holle staanders.

De container was afkomstig uit Suriname en geladen met 17 hardhouten palen. Twee drugshonden van de douane, Iwan en Bronco, gaven bij de controle aan dat het vermoedelijk om een container met verdovende middelen ging. Een douanier boorde daarop een klein gaatje in een van de staanders. Bij het terugtrekken van de boor bleef er een witte stof aan hangen die positief reageerde op een drugstest. In de containerscan van de douane bleek dat in de 13 staanders van de flatrack cocaïne was verstopt. De douane schudde in totaal 232 pakketten cocaïne uit de holle staanders.

In het daarop volgend onderzoek door de Nationale Recherche is de zeecontainer gevolgd tot op het afleveradres, een loods aan de provinciale weg in Uithoorn. De politie greep woensdag in toen vanuit de loods de geluiden van een slijpschijf en een vallende metalen pijp klonken. Bij binnenkomst roken de rechercheurs de lucht van vers ijzerslijpsel.
Door de Nationale Recherche zijn in de loods twee mannen uit Alkmaar en Nieuwveen aangehouden. Zij worden verdacht van de invoer van cocaïne en zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Bij doorzoekingen in Alkmaar, Nieuwveen en Uithoorn is beslag gelegd op administratie, computers en mobiele telefoons.
bron:OM