Vrijdag 14 oktober aanstaande wordt de jaarlijkse Dag van de Witte Stok georganiseerd. Op deze dag vragen slechtzienden en blinden aandacht voor hun verkeersproblemen. Dit jaar staat het rijgedrag van fietsers en bromfietsers centraal. In veel Nederlandse gemeenten kunt u zien wat er zoal mis kan gaan tussen (brom)fietsers en weggebruikers met een witte stok, maar ook dat het vaak weinig moeite kost om de problemen op te lossen.

In het Nederlandse verkeersreglement staan allerlei regels waar verkeersdeelnemers zich aan moeten houden. Wist u bijvoorbeeld dat u als fietser moet stoppen als een slechtziende of blinde zijn witte stok opsteekt omdat hij over wil steken? Ook als dit niet bij een zebrapad is? En wist u dat een midden op de stoep geparkeerde (brom)fiets voor een slechtziende of blinde een enorm obstakel is?

In het kader van de Internationale Dag van de Witte Stok heeft de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang samen met de Fietsersbond de handen ineen geslagen om in tal van plaatsen in Nederland de verkeerssituatie voor gebruikers van de witte stok onder de loep te nemen. Passerende verkeersdeelnemers - en met name de fietsers en bromfietsers - krijgen voorlichting over de vaak simpele dingen zie zij kunnen doen om het verkeer voor slechtzienden en blinden veiliger te maken.

Ook op 14 oktober wordt de Buiten-Gewoon-Veilig prijs uitgereikt. Deze prijs is dit jaar geïntroduceerd door de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang en wordt toegekend aan de gemeente of organisatie die zorgt voor een veilige openbare ruimte voor slechtzienden en blinden. De deskundige jury, die onder andere bestaat uit Hannie van Leeuwen (voorzitter Taskforce Handicap en Samenleving en Eerste Kamerlid CDA) en Jaap van der Doef (voorzitter 3VO), zal donderdag 13 oktober de prijswinnaar bekend maken.

De organisatie van de Dag van de Witte stok is in handen van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, de belangenbehartigingsorganisatie voor mensen met een (dreigende) visuele beperking in Nederland. De Federatie vraagt bij politiek en pers aandacht voor bijvoorbeeld mobiliteit, lectuur en oogzorg voor visueel gehandicapten; zaken die het hen mogelijk maken om volwaardig aan de maatschappij te kunnen (blijven) deelnemen.

bron:Federatie slechtzienden en blindenbelang