Van 26 juli tot en met 18 september 2005 is in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum te Schoonhoven de 14de Zilvertriënnale te bezichtigen, een driejaarlijkse internationale tentoonstelling met het opmerkelijkste, eigentijdse zilverwerk van 91 geselecteerde zilversmeden.
 

Uit inzendingen van 171 zilversmeden uit 19 landen selecteerde een jury 91 objecten, waaronder werk van studenten. Ook Nederlandse zilversmeden maken deel uit van de selectie: Zillah Botschuijver, Zutphen; Henk de Leeuw den Bouter, Schoonhoven; Andrà© van Loon, Bergambacht; Esther Moolenaar, Krimpen a/d Lek; Gabrielle Schreuder, Schoonhoven; Gabri Schumacher, Schoonhoven.

De Zilvertriënnale wordt georganiseerd door het gerenommeerde Deutsches Goldschmiedehaus in Hanau. De tentoonstelling geniet grote erkenning binnen het vakgebied en de vormgeverswereld en is al decennia lang wereldwijd een begrip.
De deelnemers wonen en werken in Duitsland (het merendeel), België, Nederland, Engeland, Zweden, Finland, Tjechië, Ierland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Griekenland, Polen, Slowakije en Zwitserland. Tevens zijn er inzendingen van zilversmeden uit Canada, Australië, Japan en de Verenigde Staten.

Veel zilversmeden blijken voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen en technische mogelijkheden in hun vormgeving met als doel de traditionele zilversmeedkunst een nieuw elan te geven zonder daarbij het meesterlijk vakmanschap uit het oog te verliezen.
Er is voornamelijk gebruikszilver ingezonden, zoals schalen, vazen, koffie- en theepotten, kandelaars en siervoorwerpen.
De jury heeft de aanmoedigingsprijs voor jong talent toegekend aan Michael Hinterleitner (Academie voor Schone Kunsten, Neurenberg, Duitsland) voor zijn "Pocket Coffee Machine (PCM)".

De Zilvertriënnale reist door Europa. Na Duitsland en Denemarken is de tentoonstelling in Nederland (Schoonhoven) te zien en tenslotte in België (Antwerpen).
Deze internationale tentoonstelling van eigentijds zilverwerk is in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum zeer op zijn plaats. Het museum in Schoonhoven voert een actief beleid op het gebied van eigentijds zilver en kocht onlangs diverse belangrijke stukken aan voor zijn collectie. Naast het museum zijn in Schoonhoven tal van zilversmeden gevestigd die nationaal en internationaal naam maken met hun groot zilverwerk. Ook de Nederlandse vakopleiding is in de Zilverstad gevestigd.

bron:Nederlands Goud, Zilver en Klokkenmuseum