Met de aanhouding van negen verdachten heeft de politie diverse misdrijven opgelost. Het gaat hierbij om geweldplegingen, diefstallen en vernielingen. De negen verdachten zijn allen Stadjers, in de leeftijd van 15 tot 20 jaar. In totaal zijn vijftien misdrijven opgelost.

De zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Noord in februari van dit jaar. In deze uitzending werd een openlijke geweldpleging op de Grote Markt van 12 februari 2006 behandeld. Hierbij werd een willekeurige voorbijganger, een 19-jarige man uit Kiel Windeweer, slachtoffer van zinloos geweld. De man werd dusdanig in elkaar geslagen, dat hij even buiten bewustzijn is geweest.

Verdachten melden zich
Vier betrokken verdachten hadden beelden van zichzelf gezien in de uitzending. De jongens waren geschrokken en hebben contact opgenomen met de buurtagent. De volgende dag hebben deze verdachten zich vrijwillig gemeld bij de politie. Ze zijn aangehouden en ingesloten.
Nieuwe aangifte
Naar aanleiding van de genoemde uitzending van Opsporing Noord, deed een 19-jarige man uit Middelstum aangifte van openlijke geweldpleging in een horecagelegenheid in Groningen op 14 januari 2006. De man had één van de betrokkenen herkend op de beelden van Opsporing Noord. De bedoelde verdachte, die nog vast zat, heeft ook deze geweldpleging bekend. Bovendien was er (buiten het viertal) nog een 15-jarige jongen uit Groningen bij deze vechtpartij betrokken. Ook hij werd aangehouden, legde een bekentenis af en werd in bewaring gesteld.
Diefstallen en vernielingen
Uit onderzoek en verhoor kon blijken dat de verdachten nog meer op hun kerfstok hadden. Het gaat hierbij om meerdere diefstallen en vernielingen, die in wisselende samenstelling met nog vier verdachten zijn gepleegd. Zo werd er ingebroken in een school aan de Sumatralaan in Groningen en werden diverse bromfietsen gestolen. Ook vernielden ze de ruiten van een school, bushokjes en autospiegels. Tijdens de jaarwisseling werden bovendien ruim 15 brievenbussen met vuurwerk opgeblazen.
Totaal overzicht
Alle misdrijven werden de afgelopen vier maanden in Groningen gepleegd. De verdachten hadden geen motief voor hun strafbare gedragingen. De feiten werden over het algemeen willekeurig en onverschillig gepleegd. Er zijn zes verdachten voorgeleid aan de rechter commissaris. Vijf van hen zijn in bewaring gesteld. Het onderzoek heeft enkele weken geduurd.
bron:OM