Van 11 to 15 mei doen skaters van 15 verschillende nationaliteiten mee aan de SkateFresh Holland Highlights Tour. Deze 5-daagse trektocht brengt de deelnemers op skates langs de mooiste plekjes in Noord- en Zuid-Holland en de Hoofdstad.

Tijdens de tocht skate men met gids in groepjes van ongeveer 15 man die ingedeeld zijn op snelheid. Op zo'n manier rijden in groepjes is gezellig en is niet eerder gedaan tijdens skate-tochten in Nederland. Naast sportief, is de tocht vooral toeristisch van karakter. Dagelijks rijdt men zo'n 50 tot 75 km en bezoekt men toeristische highlights zoals de Zaanse Schans, bollenvelden, duinen en de zee.

De organisatie van de Tour is in handen van stichting SkateFresh, die met deze opzet goud in handen bleek te hebben. Door de unieke insteek en de lage prijs (à¢?¬ 125,- ), die via het internet als een lopend vuurtje de wereld over gingen, voelden zelfs skaters uit Japan, Amerika, Finland en meer dan 10 Russen zich geroepen om het vliegtuig naar Nederland te pakken en mee te skaten! Het gevolg van de onverwachte populariteit was dat tot twee keer toe het maximum aantal deelnemers naar boven toe moest worden bijgesteld en extra gidsen werden aangetrokken. Voor de deelnemers op hun beurt staat de internationale samenstelling van de groep garant voor leuke spraakverwarringen, een hoop lol en gelegenheid tot het leggen van grensoverschrijdende skate-contacten.

De tour is erop gericht zoveel mogelijk mooie plaatsen op de skate aan te doen. Dagafstanden variëren van 50 tot 75 km. Een groot deel van de dag kan daardoor besteed worden aan het bekijken van Highlights (op skates), tussendoor uitblazen, bijkletsen en de aprà¨s-skate in het mobiele skate-cafà© op de camping. De tour begint en eindigt in Spaarnwoude en gaat via Zaanstad en Bergen naar de Hondsbossezeewering, Alkmaar, Hoorn, Marken, Amsterdam, De Kaag, de Duin en Bollenstreek, Zandvoort en Haarlem. De groepen skaters komen met tussenpozen van 5 tot 15 minuten door de verschillende plaatsen heen.

Stichting SkateFresh uit Haarlem is de organisator van het evenement. In die stichting heeft een aantal fanatieke skaters, instructeurs, evenement-organisatoren, verkeersregelaars en ehbo-ers van nightskates zich verenigd. De tour vind plaats onder auspiciën van de Skatebond Nederland (SBN). Aan de keuze van de routes is veel tijd en aandacht besteed en parcours en wegdek zijn vooraf geïnspecteerd door SBN parcourskeurders. De deelnemers zijn tijdens het skaten verzekerd, ehbo-ers skeeleren mee en er is een bezembusje. De deelnemers overnachten tijdens de tocht op campings. Lunchen doet men spontaan ergens en in avondeten wordt voorzien.

bron:Skatefresh