Het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft dinsdag Amitkoemar R. veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar voor alle aan hem tenlastegelegde feiten. Eerder sprak de Rechtbank Rotterdam hem gedeeltelijk vrij. Het hof acht bewezen dat A.R. zich op 14 oktober 2004 samen met zijn mededader Roberto Z. heeft schuldig gemaakt aan doodslag (voorafgegaan door een poging tot afpersing) respectievelijk moord op twee vrouwen, die als prostituee werkzaam waren op de Keileweg in Rotterdam.

Het hof is van oordeel dat mededader R.Z. (op aanwijzen van verdachte A.R.) de eerste prostituee heeft neergeschoten uit vrees dat zij aangifte zou doen van de poging tot beroving door verdachte A.R. en zijn mededader R.Z. en dat R.Z. - eveneens mede op aanwijzen van de verdachte - de tweede prostituee heeft neergeschoten, omdat zij getuige was geweest van het schot op de ander. Voorts is in aanmerking genomen dat A.R. zich niet distantieerde en zich samen met R.Z. niet heeft bekommerd om het tweede slachtoffer dat, nadat zij was neergeschoten, nog in leven was.
Het hof heeft de bekennende verklaringen van R.Z. in aanmerking genomen, te weten dat A.R. had voorgesteld om een beroving te gaan plegen en dat R.Z. na herhaaldelijk aandringen van A.R. heeft geschoten op beide slachtoffers. Het hof heeft daarbij onder meer acht geslagen op de conclusie van prof.dr. W.A. Wagenaar in zijn rapport, inhoudende dat hij het onaannemelijk achtte dat deze verklaringen van R.Z. een valse bekentenis inhouden.
Straf en eis OM
Bij de opgelegde straf heeft het hof rekening gehouden met de uitzonderlijke ernst en de onherstelbare gevolgen van de bewezenverklaarde feiten, gepleegd jegens twee sociaal zwakke en kwetsbare slachtoffers en het onherstelbaar leed dat de nabestaanden is aangedaan.

De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) nu het hof één feit meer bewezen heeft verklaard. Het OM eiste twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op één prostituee en diefstal van een telefoon van één van hen. De straf van A.R. is gelijk aan de door de rechtbank aan mededader R.Z. opgelegde onherroepelijke straf (mededader R.Z. ging niet in hoger beroep).

De Rechtbank Rotterdam sprak A.R. in augustus 2005 vrij van het neerschieten van de twee prostituees en veroordeelde hem voor de diefstal tot een gevangenisstraf van vijftien maanden.

Gelet op opgelegde straf beveelt het hof de gevangenneming van de verdachte die na het uitzitten van de door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf op vrije voeten is.
Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage