Door internationale samenwerking van de Spaanse en Duitse politie met de nationale recherche is in Nederland een transport met 1650 kilo cocaïne onderschept. De drugs werden in twee zeecontainers verzonden vanuit Peru en bleken verborgen in blikken asperges en paprika's.

De zeecontainers zijn begin november door de douane overgedragen aan de nationale recherche. In elke container stonden 20 pallets met ongeëtiketteerde conservenblikken. In totaal werd in bijna 7000 blikken cocaïne aangetroffen. De drugs zijn inmiddels vernietigd. In het onderzoek van de pallets met asperges en paprika werkte de nationale recherche nauw samen met de zeehavenpolitie in Rotterdam en de FIOD-ECD.De drugstransporten waren vermoedelijk bestemd voor doorvoer naar Engeland en Duitsland.

In en om een loods in Zwanenburg en in Amsterdam zijn op 12 november 13 verdachten aangehouden. Onder hen bevond zich een Spaanse im- en exporthandelaar in levensmiddelen in blik. Hij kwam zich persoonlijk op de hoogte stellen van de aankomst van de containers. In Spanje werden een dag later twee verdachten aangehouden, onder wie een Hindoestaanse Brit die vermoedelijk verantwoordelijk is voor de invoer van de cocaïne in Nederland. Ook in Duitsland is gisteren een verdachte aangehouden. De in Nederland aangehouden verdachten zitten in voorlopige hechtenis.

bron:OM