Groep H en groep K van de 1ste Montessorischool in Hoofddorp zijn de gedeelde winnaar van de wedstrijd het Grote Slaapexperiment. De leerlingen van deze twee klassen voeren op 11 en 12 mei een wetenschappelijk onderzoek uit in NEMO. Na afloop presenteren ze de resultaten van het onderzoek op een persconferentie. Daarnaast laten onderzoekers de resultaten zien op wetenschappelijke symposia en mogelijk in een wetenschappelijk tijdschrift.

Het Grote Slaapexperiment is een wedstrijd voor bovenbouwgroepen van de basisschool, georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), science center NEMO, het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek (NIH - KNAW) en het VU Medisch Centrum. De respons op de wedstrijd was overweldigend. Maar liefst 38 klassen stuurden een inzending - hun eigen onderzoeks-voorstel - in. De voorstellen zijn beoordeeld door een internationale jury van slaapexperts, waaronder Eus van Someren en zijn medewerkers van het NIH en Robert Stickgold (Harvard Medical School).

Doel van het Grote Slaapexperiment was kinderen aan de hand van het onderwerp 'Slapen & Leren' de boodschap mee te geven dat wetenschap leuk en opwindend is. Wetenschap is niet moeilijk. Het is een manier van denken, een houding. En als je die hebt, kun je interessante dingen ontdekken! De deelnemende klassen ontvingen lesmateriaal voor twee lessen om kennis te maken met de essentie van wetenschappelijk onderzoek en om hun wedstrijdinzending als onderzoeksvoorstel in te dienen.

De winnende schoolklas voert op 11 en 12 mei een wetenschappelijk onderzoek uit in NEMO naar de relatie tussen slapen en leren bij kinderen. Daarover is vrijwel niets bekend, terwijl kinderen het grootste deel van de dag en nacht aan leren en slapen besteden. Hoewel het Grote Slaapexperiment een educatief doel heeft, wordt het experiment in NEMO gecontroleerd uitgevoerd. Dit betekent dat de resultaten gepubliceerd kunnen worden in een wetenschappelijk tijdschrift. De resultaten van het tweedaagse onderzoek worden tevens besproken op het wetenschappelijke symposium 'Cognition and the Sleeping Brain' op 13 mei in NEMO en op het jaarlijkse internationale slaapcongres in Denver, VS. Hier leidt slaaponderzoeker Eus van Someren een sessie over slapen en leren bij kinderen.

bron:NWO