Minister Hoogervorst (VWS) geeft 20 miljoen euro aan de VN-organisatie UNODC. Het geld is bedoeld om hiv/aids en andere infectieziekten te voorkomen onder drugsgebruikers in Oost-Europa en de Russische Federatie. In het oosten van Europa raken steeds meer spuitende drugsgebruikers besmet met hiv/aids. In sommige gevallen loopt dit percentage op tot 70 of 80%. Het risico is groot dat de ziekte zich verspreid naar de rest van de bevolking.

Om hiv/aids onder drugsgebruikers te voorkomen zijn verschillende methoden effectief, zoals methadon verstrekken, spuiten omruilen, voorlichting geven, toegang bieden tot medische zorg, laagdrempelige hulpverlening en condooms uitdelen.

Programma's
De United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) voert programma's uit om de gezondheidsrisico's van drugsgebruik te beperken. Dit is afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donoren.

Bijdrage
De Nederlandse bijdrage van 20 miljoen euro komt uit de HGIS. Hierin zijn de buitenlanduitgaven van verschillende ministeries zijn gebundeld.

Bron: VWS