Nederland draagt 20 miljoen euro bij aan de versterking van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMIS) in de Sudanese provincie Darfur. Verder gaat Nederland samen met de VS Rwandese soldaten trainen. Dit heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) bekendgemaakt op de Darfur donorconferentie in Brussel.

Vredesmissie AMIS
Het geld is bestemd voor salaris en apparatuur van de AMIS-troepen. Om de troepen van de Afrikaanse Unie tot 1 oktober 2006 goed te laten functioneren, is ongeveer 170 miljoen dollar nodig. Naar verwachting zullen ook andere landen financieel bijdragen aan de vredestroepen van de Afrikaanse Unie.

De vredesmissie moet zorgen voor stabiliteit en veiligheid in Darfur, zodat vluchtelingen terug kunnen keren naar hun eigen gebied. De totale Nederlandse bijdrage aan AMIS voor 2004-2006 komt op ruim 38 miljoen euro. Daarnaast heeft Nederland in deze periode in totaal 114 miljoen euro aan noodhulp bijgedragen aan Sudan.

Wederopbouw
In mei 2006 is het Darfur Vredesakkoord ondertekend. Nederland heeft daarna de leiding gekregen over het coördinatieproces voor de wederopbouw van Darfur. Internationale experts onderzoeken op dit moment de behoeften in het gebied. In oktober 2006 organiseert Nederland een donorconferentie waar een wederopbouwplan voor Darfur moet worden vastgesteld.

Bron:BZ

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular