In de herfstvakantie, van 16 tot en met 23 oktober 2005, organiseert het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg in samenwerking met de International Plastic Modellers Society (IPMS) de 23e Nationale Modelbouw Manifestatie. Modelbouwliefhebbers komen in de herfstvakantie aan hun trekken in het museum want diverse modelbouwclubs demonstreren de kunst van het bouwen van schaalmodellen, waarvan sommige ook bestuurbaar zijn.

Tijdens de manifestatie komt de bezoeker van het Militaire Luchtvaart Museum alles te weten over het bouwen en besturen van modellen van vliegtuigen, schepen, voertuigen en raketten. Duizenden eigengebouwde en uit bouwdozen vervaardigde (schaal)modellen zullen op overzichtelijke wijze worden gepresenteerd. Ook op het buitenterrein wordt volop ingespeeld op de modelbouw. De Nationale Modelbouw Manifestatie is met vele duizenden bezoekers jaarlijks een grote publiekstrekker. De manifestatie wordt dit jaar voor de 23e keer georganiseerd.

Zeker twaalf verenigingen zullen acte de prà©sance geven en de bezoekers van het museum tijdens de Herfstvakantie de mooiste modellen tonen. Nieuw dit jaar zijn het tekenarchief en de houtmodellen die de Marine Vaargroep aan de bezoekers zal laten zien. De Stoomgroep West Zuiderpark is dit keer aan het programma toegevoegd. Zij zullen een modelbouw stoomtreintje laten rijden op het terrein tegenover het buitenterras van het cafà© op de zondagen. Bezoekers kunnen instappen voor een ritje.

In de Vreeburghal en Snijdershal van het Militaire Luchtvaart Museum zullen diverse modelbouwclubs hun met veel liefde en geduld gebouwde modellen tentoonstellen. Zo toont de Stichting ´PHantasy in Blue' in de Vreeburghal prachtige schaalmodellen van vliegtuigen en zal het 'Meccano Gilde' bewegende Meccanoconstructies exposeren.

Op het buitenterrein worden op zondag 16 en 23 oktober spannende wedstrijden gehouden met bestuurbare raceauto's en dit jaar voor het eerst ook met radiobestuurbare tanks. Daarnaast wordt onder de vleugels van de Douglas Dakota C-47 en de Lockheed Neptune, een groot waterbassin geplaatst. ´NVM Marinegroep', de ´Vaargroep Flevoland' en het ´Mini Marine International' geven daar doorlopend demonstraties met radiografisch bestuurbare scheepsmodellen. De Dutch Rocket Research Association verzorgt op het buitenterrein spectaculaire demonstraties met modelraketten. Deze raketten kunnen een hoogte van 300 meter halen.

De Nationale Modelbouw Manifestatie is op zondag 16 en 23 oktober voor bezoekers geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur en van dinsdag 19 oktober tot en met vrijdag 22 oktober van 10.00 uur tot 16.30 uur. Het Militaire Luchtvaart Museum is op maandag 17 oktober en zaterdag 22 oktober gesloten.

bron:Militair Luchtvaartmuseum