Van 8 t/m 10 juni vindt de landelijke finale plaats van de 12e  Aardrijkskundeolympiade. De finalisten, 25 leerlingen geselecteerd uit ruim 2000 deelnemers, verblijven drie dagen lang aan de UvA bij het C.M. Kan-Instituut voor onderwijs in Geografie, Planologie en Internationale ontwikkelingsstudies in Amsterdam. Inzet van de strijd is de KNAG Interrailprijs, die de hoofdprijswinnaar mee naar huis neemt.

De finalisten werden door de Stichting Aardrijkskundeolympiade op grond van een schriftelijke toets geselecteerd. Tijdens de finaledagen aan de universiteit wacht hen niet alleen een theorietoets maar ook een realistisch veldwerk op sociaal geografisch terrein, compleet met equipment en verslaglegging. De locatie en opdracht blijven nog geheim. De leerlingen moeten ter plekke op hun parate kennis vertrouwen en hun gezonde verstand gebruiken. Zij kunnen zich niet voorbereiden. Studenten en medewerkers van het C.M. Kan-Instituut bieden naast drie dagen onderdak, ondersteuning en technische kennis, ook een grachtenrondvaart, een bezoek aan Holland Experience en Nemo.

Naast de hoofdprijs voor de winnaar van het totaal klassement zijn er een theorie- en een veldwerkprijs. De beste 6 leerlingen zullen Nederland vertegenwoordigen bij de Derby der Lage Landen, een aardrijkskunde wedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland.

bron:Universiteit van Amsterdam

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular