Het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) in Afghanistan voert zaterdag 21 mei zijn 250ste missie uit. Missieteams van het PRT reizen die dag voor de 250ste keer de provincie Baghlan door om contact te leggen met de autoriteiten en de bevolking. De Nederlandse ambassadeur in Afghanistan, Martin de la Bey, reist tijdens deze jubileummissie met een PRT-missieteam mee naar Dahana-i-Ghori. 

Het PRT assisteert de Afghaanse overheid bij het vergroten van de veiligheid en de stabiliteit in het land. Recent leidde deze assistentie nog tot een overeenkomst met een voormalig Afghaanse krijgsheer om zijn opgeslagen wapens en grote hoeveelheden munitie in te leveren. Deze wapens en munitie zijn inmiddels onder toeziend oog van het PRT vernietigd. Eerder ontplofte à©à©n van de andere opslagplaatsen van de voormalig krijgsheer. Enkele tientallen Afghanen kwam hierbij om het leven. 
 
Het PRT is sinds 1 oktober 2004 werkzaam in Pol-e Khomri, in de provincie Baghlan in het noorden van Afghanistan. Om stabiliteit en veiligheid in de provincie te creëren, zet het PRT mede de missieteams in. Deze teams bestaan uit vier tot zestien personen. De Nederlandse overheid heeft recent vijf miljoen euro ter beschikking gesteld aan het PRT om wederopbouwprojecten in de provincie Baghlan mogelijk te maken. 
 
Het PRT bestaat uit ongeveer 150 militairen van de Koninklijke Luchtmacht, aangevuld met militairen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marechaussee. Het team staat onder leiding van luchtmachtkolonel Theo Rikken. Aan het team is ook een politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken toegevoegd, die de commandant adviseert en contacten onderhoudt met de lokale overheid. 
 
 
bron:MinDef