259 gemeenten hebben zich aangemeld voor deelname aan het experiment 'stemmen in een willekeurig stemlokaal'. Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) heeft alle Nederlandse gemeenten uitgenodigd om aan dit experiment mee te doen. Wanneer de gemeenteraden akkoord gaan kunnen zo'n 8,0 miljoen kiesgerechtigden bij de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart 2006 stemmen in een stemlokaal naar eigen keuze binnen de eigen gemeente.

Gemeenten konden zich voor het experiment aanmelden in de maand september. Van 44
gemeenten is de aanmelding al definitief. In 215 gemeenten moeten de gemeenteraden zich nog over de definitieve deelname uitspreken.

Stemmen in een stemlokaal naar keuze maakt het gemeenten ook mogelijk extra (mobiele) stemlokalen te openen op plekken waar veel mensen samenkomen zoals op stations en bij winkelcentra. Iemand hoeft om daar binnen zijn eigen gemeente gebruik van te kunnen maken niet meer ruim van te voren een aparte kiezerspas bij de gemeente aan te vragen, maar krijgt de stempas direct thuisbezorgd.

Minister Pechtold is van plan om het stemmen in een willekeurig stemlokaal binnen de eigen gemeente na de gemeenteraadsverkiezingen landelijk in te voeren. Een wijzigingsvoorstel van de Kieswet zal op korte termijn voor advies naar de Raad van State worden gestuurd.
 
bron:BZK