Toptijden voor boeren en loonwerkers: er is geen platte wagen of raapwagen meer te huur. Bovendien is de prijs van strobalen plots gigantisch gestegen! Zomaar ineens? Nee, niet zo maar want: Normaal is in aantocht!!
Dà© manier om samen naar hà©t evenement van het jaar te gaan is met trekker en wagen. Een spoor van stro leidt daarna de argeloze bezoeker naar de feesttent in Espelo, waar vrijdag 28 mei de aftrap wordt gegeven voor de 35e Veldtocht van de Achterhoekse formatie Normaal.
Inderdaad, een jubileum-editie en dat zal ongetwijfeld te merken zijn.

Alles is in het werk gezet om van de 35‘˜e Veldtocht een gedenkwaardige concertreeks te maken. Zo is er deze keer tijdens de winterstop geen album opgenomen. Dat zorgde voor extra tijd voor de voorbereiding van de veldtocht. De jubileum-editie moet natuurlijk een bijzondere en gedenkwaardige serie concerten worden.
Natuurlijk wel met nieuwe nummers want dat creatieve proces stopt nooit bij Normaal. Er zijn inmiddels al wat demo‘˜s opgenomen en die zijn veelbelovend!

Voor Bennie Jolink werd het hoog tijd dat er een einde kwam aan de winterstop. Zodra sneeuw en ijs waren verdwenen begonnen niet alleen zijn vingers heftig te jeuken: tijd voor actie! Hoog tijd zelfs om weer op het podium te staan en er flink tegenaan aan te gaan met zijn collega‘˜s.
Met Willem natuurlijk, Wimke van Diene, bassist en rots in de branding. Onverwoestbaar Normaal. En hij blijft zich ontwikkelen. Heeft met ´Krek wa‘˜k wol‘˜ een pracht van een soloplaat gemaakt.
Inmiddels ook niet meer weg te denken uit Normaal is Roel Spanjers, de beste toetsenist in de rootsmuziek die ons land kent. Onovertroffen op piano, orgel en accordeon. En een van de meest onderschatte zangers, vindt niet alleen Bennie. Goed in koortjes, goed als solsozanger, een prachtige bluesy stem. Hij werkte in 1997 mee aan het Krachttoer-album en is sindsdien langzaam ingelijfd door de band.
Met een kleine onderbreking is Fokke de Jong ook alweer een kleine twintig jaar de slagwerker van dienst. Hoewel hij inmiddels aan de rand van de Noordpool woont (ergens heel hoog boven in Friesland) weet hij als geen ander hoe het reilt en zeilt in Achterhoekse gezelschap. De technisch zeer begaafde drummer, die ook heftig kan hà¸ken, toonde afgelopen winter in het theater ook zijn kwaliteiten als bandleider in een musicalproduktie!
Het was onvermijdelijk dat gitarist Jan Wilm Tolkamp bij Normaal terecht zou komen. De boerenzoon en plaatsgenoot van Willem kwam in 2006 tijdens de opnamen van het album Hier is Normaal de gelederen versterken en ontpopte zich bovendien als prima componist, technicus en producer. Is vaak te vinden in de Commodore-Studio, produceerde de soloplaat van Willem en werkt met Bennie aan een jacht-album.
Het is de mannen wel toevertrouwd dat ze uit het enorme reservoir aan liedjes die de afgelopen 35 zijn gemaakt een verantwoord programma samen te stellen. En daar zit altijd wel een hit bij die in een nieuw jasje de aandacht trekt. Normaal start de Veldtocht 2010 dus in Espelo. De feesttent aan de Espelodijk te Holten is vanaf 20.00 uur geopend. Het voorprogramma wordt verzorgd door de band van de zoon van Fokke de Jong: Barry Nice And the Nice Guys. Meer info op www.espelo.nl