Nederland stelt voor 2006 5 miljoen euro extra beschikbaar aan het VN-noodhulpfonds voor de Democratische Republiek Congo. In Congo sterven nog iedere dag ongeveer 1200 mensen, vooral kinderen. Naar schatting zijn in Congo meer dan 1,6 miljoen mensen gevlucht voor het geweld van de afgelopen jaren. Zij zijn aangewezen op noodhulp van de VN en andere hulporganisaties.

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking): 'De Congolese bevolking heeft 30 juli massaal de gang naar de stembus gemaakt. De Congolezen vertrouwen erop dat hun stem een betere toekomst zal brengen voor hun land. Juist nu moeten we zorgen dat we het lijden van de Congolezen verlichten'.

Mensen moeten volgens haar veilig kunnen terugkeren naar hun dorpen en zelf weer hun land kunnen bewerken. Ook moeten zij goede gezondheidszorg kunnen krijgen. Het VN-noodhulpfonds zet het geld voor dit soort activiteiten in. Het geld komt bovenop de 7 miljoen euro die Nederland eerder dit jaar heeft overgemaakt aan het VN-noodhulpfonds in Congo.

Bron: BZ