Naar aanleiding van het feit dat komende zaterdag de TV al 50 jaar de intocht van Sint Nicolaas in Nederland uitzend is een bijzonder boek verschenen. De Burgemeester van Sneek overhandigt Sint het eerste exemplaar.

Het eerste lied dat ooit op de Nederlandse televisie werd uitgezonden, is ´O, kom er eens kijken.' De keus voor dit bekende Sinterklaaslied geeft al aan dat de band tussen Nederlanders en de Sint een bijzondere is.

De Sinterklaasintochten werden vanaf 1955 een vast onderdeel van het tv-journaal en zouden in de loop der jaren uitgroeien tot een drie weken durend media-spektakel. Overdreven? Nee!

Het leverde materiaal voor ´Het Gouden Boek van Sinterklaas' met daarin vijftig jaar lief en leed, in pakkende verhalen en vrolijke anekdoten en omlijst door een schat aan foto's en documenten. De Sinterklaasfeesten en intochten staan uiteraard in het middelpunt, maar ook de Pieten, het paard en de stoomboot komen ruimschoots aan bod.

Auteur Peter Smit sprak met de vele betrokkenen, waaronder Sinterklaas zelf, en stelde aan de hand daarvan dit bijzondere boek samen. Met een nawoord van Erik van Muiswinkel.

Tijdens de intocht van Sinterklaas aanstaande zaterdag 12 november in Sneek zal het eerste exemplaar door burgemeester Arno Blok worden overhandigd aan de zojuist gearriveerde Sinterklaas.

Auteur: Peter Smit
M.m.v.: o.a. Stef de Reuver, Bram van der Vlugt, de Wegwijspiet, Ajà© Boschhuizen
ISBN: 90 5444 048 1 / NUR 361
Prijs: à¢?¬ 12,95
Uitgave: Gebonden 21,5 x 30,5 cm
Aantal pagina's: 92 pagina's

bron:Macha de Vries