Vanaf 1 oktober kunnen hartpatienten in Nederland dichtbij huissporten en bewegen. Op de website www.beweegzoeker.nl vinden zij voor het eerst een landelijk overzicht aan sport- en beweegmogelijkheden met deskundige begeleiding. In een paar seconden vinden hartpatienten een activiteit die past bij hun conditie èn interesse. En het is nog dichtbij ook.

Meeste hartpatienten sporten niet
Jaarlijks verlaten 35.000 hartpatiënten de hartrevalidatie of het ziekenhuis. Vrijwel elke hartpatient krijgt het advies door te gaan met sporten en bewegen. Het gaat dan om sporten en bewegen met een trainingselement. Naar schatting gaan slechts enkele duizenden door met sporten en bewegen. Voor dit grote verschil zijn drie redenen. Ten eerste weet men niet waar je kunt sporten en bewegen onder deskundige begeleiding. Ten tweede is men niet gewend te sporten voor het hartincident, dus gaat men er na ook niet sporten. En veel hartpatienten hebben geen vertrouwen meer in hun lichaam. Ze zijn bang voor een herhaling van een hartincident, zoals een hartinfarct.

Film Tweede leven, nieuwe stijl
Elke hartpatient zou moeten sporten en bewegen. Daarom heeft Hart in Beweging, samen met cardiologen en fysiotherapeuten, de film Tweede leven, nieuwe stijl gemaakt. In deze documentaire is te zien hoe drie hartpatienten hun angst overwonnen en zelfvertrouwen terugkregen door te sporten en bewegen. Onder deskundige begeleiding is sporten en bewegen weer plezier worden.

Voor patienten en professionals
De film wordt vertoond in vrijwel alle ziekenhuizen, hartrevalidatiecentra en fysiotherapie- praktijken voor hartpatienten. De film is ook te bekijken op www.beweegzoeker.nl.  Geinteresseerden kunnen de film op DVD bestellen via www.beweegzoeker.nl.

Hart in Beweging is aangesloten bij de Nederlandse Hartstichting.
De film en Beweegzoeker zijn ontwikkeld met een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

bron:St. hoofd, hart en vaten