De 50.000ste bezoeker voor de tentoonstelling ´De gebroeders Van Limburg. Nijmeegse meesters aan het Franse hof 1400-1416' is donderdag de kassa van Museum Het Valkhof gepasseerd. Vanwege het steeds toenemende aantal bezoekers per dag - rond de 1600 - heeft Museum Het Valkhof besloten binnenkort de openingstijden met 60 % te verruimen.

 

Van zaterdag 5 november tot en met zondag 20 november is het museum open van maandag t/m vrijdag van 10 tot 19 uur, op zaterdag en zondag van 11 tot 19 uur. De tentoonstelling opende op 30 augustus. In de laatste 3,5 week worden nog ruim 35.000 bezoekers verwacht. Verlenging van de expositie is niet mogelijk.

Museumtickets met tijdsblokken
Om de immense belangstelling voor met name de schatkamer met de 17 miniaturen uit het getijdenboek Les Belles Heures op te vangen heeft het museum een toegangssysteem ingevoerd. Iedere bezoeker ontvangt bij aankoop van het museumticket een tijdsblok voor deze zaal.

De 8 andere zalen van de tentoonstelling kunnen met het museumticket meteen worden betreden. Daar worden nog meer originele miniaturen van de gebroeders Van Limburg gepresenteerd (uit La Bible Moralisà©e en het Valerius Maximus-manuscript). Het werken met bloktijden voor de schatkamer heeft als grote voordeel dat bezoekers in relatieve rust deze topstukken kunnen bekijken.

De belangstelling voor Les Belles Heures is overweldigend groot omdat de 17 miniaturen uit Les Belles Heures voor het eerst en voor het laatst in Nijmegen te zien zijn. Ze worden uitgeleend door het Metropolitan Museum of Art in New York. Nijmegen is de plaats waar de gebroeders Van Limburg werden geboren en opgeleid, voordat zij rond 1400 een transfer maakten naar het Franse hof.

Tijdsblokken
Het tijdsblok geeft gelegenheid om in gezelschap van 50 personen 10 minuten de miniaturen uit Les Belles Heures in de schatkamer te bekijken. Mocht men extra tijd nodig hebben, dan kan men bij de kassa om een extra tijdsblok verzoeken. Dit krijgt men zonder bijbetaling, zolang de dagvoorraad strekt. Het systeem voorkomt lange wachtrijen en stagnatie in de overige expositiezalen.

Record miniatuurbezoekers
De laatste grote en succesvolle expositie van middeleeuwse miniaturen vond plaats in 1989 in Museum Het Catharijne Convent in Utrecht. Deze was gewijd aan Nederlandse miniatuurschilders uit de 15de eeuw. De gebroeders Van Limburg kwamen in de tentoonstellingscatalogus niet voor: men beschouwde hen toen nog als Franse kunstenaars. Er kwamen 65.000 bezoekers naar Utrecht.

Met de gebroeders Van Limburg-expositie behaalt Museum Het Valkhof het hoogste aantal bezoekers dat het museum, sinds de opening in 1999, heeft geoogst voor een tentoonstelling: de Toorop-tentoonstelling met 45.000 bezoekers in 2003.

bron:Museum Het Valkhof